Krásná příroda je domovem jediného druhu hada, nebezpečného křovináře ostrovního. Jedná se o docela nenápadného, asi půl metru dlouhého tvora, jehož jed zabíjí do pouhé jedné hodiny od uštknutí! Na 1 m² by se jich mělo podle místních rybářů vyskytovat až pět!!

Hadi všude, kam se podíváš

Jakmile děsivý had vypustí svůj extrémně účinný jed nastává velmi rychlá smrt. Jelikož je jed křovináře silně hemotoxický, rozkládá tkáň kořisti. „Otrava je extrémně bolestivá. Dá se říct, že oběť se ke své smrti prokřičí," uvedl pro server news.com.au biolog Bryan Fry. Nejenže se tyhle mršky potulují všude možně na zemi, vychytralí plazi čekají na svou kořist také v korunách stromů. A právě ve výškách je křovinář nejúspěšnější. Nestačí se tedy dívat jenom pod nohy, nejbezpečnější je otáčet hlavou do všech směrů. O počtu smrtelných uštknutí však neexistují žádné oficiální záznamy.

Obyčejný smrtelník sem nezavítá

Brazilská vláda zakázala na ostrov vstup běžným smrtelníkům. Přístup umožňuje pouze několika vědcům za rok. A to nejen proto, že návštěva tohoto místa znamená pro nezkušeného dobrodruha téměř jistou smrt. Ale také kvůli tomu, aby lidé neublížili kriticky ohroženým křovinářům. Tento zabiják je totiž endemitem, to znamená, že ho nenajdete nikde jinde než tady.

Ohrožený unikát, kterému se nesmí ublížit

Vzhledem k výjimečnosti křovináře se jezdí brazilské námořnictvo na ostrov ujišťovat, že tu nejsou stopy po pytlácích. Ti vyhledávají nebezpečné plazy taky kvůli jedu, jenž následně prodávají na černém trhu. Proč je tento jed tolik žádaný? Je to paradox, ale právě křovinář, který momentálně zabíjí, může v budoucnu zachránit stovky lidských životů. Jeho jed je totiž využíván i k výrobě některých léků. „Zdá se to neuvěřitelné, ale již před čtyřiceti lety byl z jedu chřestýšovitých vyvinut první lék. Dnes captopril úspěšně léčí vysoký krevní tlak," vysvětlila producentka televizního pořadu 60 Minutes Australia, Tara Brownová, jež o tomto vzácném místě natočila krátkou reportáž. Není proto divu, že cena tohoto živého hada dosahuje na černém trhu částek okolo 30 tisíc dolarů.

Jediní svého druhu

Podle odborníků se hadi na ostrov dostali před více než 11 tisíci lety, kdy byl ještě součástí pevniny. Pak ale hladina vody stoupla a odřízla ho od kontinentu. Izolovaní křovináři se tak v průběhu staletí vyvíjeli odlišně než ostatní druhy. „Žádný had není stejný jako ti z Hadího ostrova," konstatovala Brownová a dodala: „Od svých pevninských bratranců se liší tím, že jsou pětkrát jedovatější a patří mezi deset nejjedovatějších hadů vůbec. Loví výhradně ptáky – ne ty ostrovní, protože ti jsou příliš chytří a dávají si pozor, ale ty migrující. A v důsledku toho se jejich jed stal ještě účinnějším, protože i jejich kořist je větší. Když je sledujete, máte evoluci jako na dlani."

Piráti tu ukryli poklad

Mezi rybáři kolují o tomto místě různé pověry. Hojně rozšířena je především legenda, podle níž jedovaté hady na ostrov úmyslně nasadili piráti, kteří zde zakopali poklad.

Zdroje: www.muzivcesku.cz, www.denik.cz, epochanacestach.cz