Zdroje:

aesthetica.sk, blog.tripbase.com, www.lp-life.cz, pravyprostor.cz

Stejně jako se ideál krásy mění v čase, je odlišný i v jednotlivých kulturách. Budiž nám v současnosti ke cti, jak velký máme výběr a možnosti! Prakticky vše je možné, konvencí je stále méně, a to pokud jde o vzhled, tak oblékání. Dovolit si můžeme vlasy krátké, dlouhé nebo žádné, obléci si můžeme jako ženy kalhoty, sukni, kraťasy, trička, která jen sotva něco zakryjí, o plavkách ani nemluvě.

Vzpomeňme například konvencemi svázanou módu jednotlivých historických stylů, nebo ještě stále platící náboženské zvyklosti určující zahalování, nebo třeba i velmi „otevřenou“ módu první republiky, kterou jedni milovali a druzí nenáviděli.

Je svoboda o kráse?

Ženy mají v dnešních dnech většinou svobodu. A o tom, jak budou vypadat se rozhodují podle několika kritérií.

Prvním je to, že se chtějí líbit samy sobě. Nebo alespoň by to tak mělo být. Sebejistá a sebevědomá žena působí na své okolí tak, že i když třeba nemusí být prvoplánovou krasavicí, její nastavení a síla z ní vyzařují a okolí je považuje za krásnou.

Druhým je to líbit se svému vyvolenému, manželovi, příteli, mužům obecně. Zde je samozřejmě možné, že některé ženy svou osobnost prosazují více, jiné méně. Ale všechny se chtějí líbit, a to bez ohledu na kulturu a barvu pleti.

Třetím kritériem, které, jak jsme řekli, už nehraje tak diktátorskou dobu, je poplatnost módě. Model, který si na sebe někdy ženu vezmou, může být muži milován nebo nenáviděn.

Krása ženy by ale měla přetrvávat.

Krása je velmi subjektivní

Objektivní krása neexistuje. Vzhledem k tomu, že většina světové kinematografie je postavena na „bílých“, tedy euro-amerických ženách, většinou vidíme na přehlídkových molech krásné štíhlé až hubené modelky, které jsou velmi šik a nepřímo určují ideál krásy. Kvůli němu se pak mnohé běžné dívky trápí hlady a hazardují se zdravím. Krásek černé nebo tmavé pleti, popřípadě Asiatek je na molech méně, a přitom i zde můžeme najít opravdové krasavice.

A jak to mají s běloškami muži jiných barev pleti?

„Když jsem na tvrzení „šťastná je jen ta bílá žena, která má za partnera černocha“ narazila na jednom zahraničním webu, tak jsem si myslela, že si tento web dělá legraci. Nechtělo se mi věřit, že po zadání hesla „šťastná bílá žena” se objeví na prvních místech (v několika řádcích) bílé ženy v páru s černochem, případně coby matka malého černouška apod. Nicméně, skutečně tak tomu bylo. Stačilo zadat na Google – obrázky heslo “happy white woman” a nestačila jsem zírat,“ píše pod pseudonymem Slovanka autorka článku na kontroverzním webu Pravý prostor.

Je udivena tím, jak často jsou pod slovem šťastný pár vyzdvihovány právě smíšené páry – tedy například černoch nebo Arab s běloškou, páry Asiatů s běloškami je méně, ale zde zase platí opak – bílí muži mají rádi Asiatky.

Jistě neexistuje jedno objektivní tvrzení. Nelze říci, že černoši milují bílé ženy, nebo že bílí muži milují Asiatky. Vše je otázkou vkusu. Obecně je ale v módě exotika, která i pozornost a snahu vyzkoušet něco nového přitahuje.

Například Asiatky touží po bílé barvě pleti, muži samozřejmě tento trend ctí také, ale určitě pro něj nepodnikají patřičné kroky. Černochům se líbí bělošky, ale pokud by s nimi vyrazili třeba na taneční parket, jistě by pak rádi přitančili k černošce s rytmem v těle. Lze tedy říci jen jediné – přitahuje nás to, co je pro nás méně obvyklé nebo exotické. Takže ano, černochům se mohou líbit bílé ženy, stejně jako Asiatům, ale otázkou je, zdali by s nimi chtěli vytvářet naplněný a plnohodnotný vztah na celý život?

Krása podle zemí

Mnohem konkrétnější můžeme být tehdy, zaměříme-li se na ideál krásy podle zemí. Například Francouzky preferují přirozený, přírodní, a ne příliš nalíčený vzhled, a to se líbí i jejich mužům. Španělky milují barvy a velmi dbají na zevnějšek, i pokud jde o oblečení a hlavně vlasy, jimž věnují velkou péči.

Americký ideál krásy známe všichni z hollywoodských filmů – jsou to modrooké štíhlé blondýny s dlouhýma nohama. Amerika má také největší množství plastik – ženy se snaží přiblížit se svému vysněnému ideálu.

Na rozdíl od asijských žen, krásné Brazilky preferují opálenou a přirozeně hnědou pokožku a také přírodní vzhled, a také zde je hned po USA druhý největší počet plastických operací, které jsou velmi levné.

Ženy v Indii jsou velice hrdé na své dlouhé černé vlasy, jež indičtí muži milují, stejně jako plné rty, mandlové oči, tmavé obočí, husté a dlouhé řasy a rovný nos.

Arabské ženy většinou dbají na konvence, a proto se snaží zaujmout dokonale nalíčenou tváří. Make-up je často velmi výrazný a tvář vypadá dokonalá. Naopak zde ale není u mužů úplně populární štíhlost, muži preferují ženy oblejších tvarů. Ani to se však nedá zobecnit. Arabské rodiny mají většinou více dětí, proto je u žen hleděno i na to, jaké mají k „velké rodině“ dispozice. V bohatém Íránu, který je nábožensky velice svázaný, jsou proto velmi populární plastiky nosu a jiné drobné úpravy obličeje.

Asiatky se nejvíce ze všeho snaží, jak jsme již řekli, o co nejbělejší barvu pleti, takže regály obchodů praskají pod tíhou a bohatou nabídkou bělicích krémů. Kromě bílé pleti, která je zárukou bohatství, zde muži preferují drobný obličej, špičatý noc a velké oči.

Jak se ale zdá, na krásu hledí především samy ženy. Muži se až tolik nezajímají o dokonalost a soulad – proto buďme rádi, že ideál ženské krásy je velmi individuální.