Zdroje: hradstaryjicin.cz, www.kudyznudy.cz, www.hrady.cz

Historie oblasti, kde nyní zřícenina hradu stojí, se začala psát již v pravěku. Zde totiž procházela prastará cesta vedoucí od Jadranu až k Baltskému moři, známá jako "jantarová cesta". Na vrcholu s názvem Starojický se našla řada archeologických nálezů, které dosvědčují, že jeho vrchol i blízké okolí bylo mezi našimi předky velice oblíbené. Ještě aby ne, malebná příroda, která si i nyní zachovává divoký ráz je přímo stvořená, aby se na tyčících vrcholcích vybudovala strážiska. Jedním z nich byl také hrad Starý Jičín.

Konec díky Bílé hoře

Jako mnoho strážních hradů, i Starý Jičín byl vybudován na přelomu 12. a 13. století a měl sloužit k ochraně obchodní cesty do Polska. Spolu s hradem vyrostla také vesnice, jež měla nezapomenutelnou obchodní funkci. Hrad měl nejenom účel vojenský a správní, ale také sloužil jako místo pro odpočinek. Během 13. století hrad i okolní osady, jež se budovaly za účelem kolonizace a obchodu stále bohatly, díky čemuž měli hrad a jeho pozemky v hledáčku několik šlechtických rodů, kteří si ho předávali pomocí sňatků a dědictví. Jeho konec se ale začal psát již za husitských válek a definitivně ho zničili vojenské oddíly za období Třicetileté války, které v něm sídlily. Koncem 18. století už hrad pouze chátral a na konci 20. století z něj zbyla pouze zřícenina.

Hradní tajemství

Historikům je stále neznámé, jak moc mohl být hrad a okolní obchodní vesnice a osady, bohaté. Povídá se však o něm, že za dřívějších časů byl v jeho útrobách skrytý poklad. O něm slyšel i chudý sedlák ze Šenova a rozhodl se ho získat. Prolézal každou štěrbinku již polozbořeného hradu až narazil na jeskyni, kterou hlídal trpaslíček. Začal k sedlákovi mluvit: „Dobrý člověče, slituj se nade mnou a mými bratry. Zlý kouzelník nás zaklel k tomu, abychom všechny poklady, které hora v sobě chová, mu hlídali. Když nás vysvobodíš, všechny ti budou patřit.“ No, jak to v pověstech bývá, sedlák musel vykonat strach vyvolávající úkoly. Za odměnu však dostal klobouk plný vzácných skvostů. Další pověsti najdete na oficiálních stránkách hradu nebo v brožurce, která je k dostání u hradní pokladny. Zajímavou legendou je však i ta, kdy se čert zaryl kopyty a hlavou do svahu. Na tomto místě dodnes stojí barokní kříž, který tuto a snad i jinou událost na hradním úpatí připomíná.

Související články