Hrad Šaunštejn

Hrad Šaunštejn se nachází necelý kilometr severně od obce Vysoká Lípa v Českém Švýcarsku. Jde o výrazný pískovcový blok, kde v minulosti tento hrad stával.

Pokud se na hrad Šaunštejn vydáte, čeká vás ne příliš příjemná cesta. Budete muset lézt po strmém žebříku a prodrat se úzkou spárou. Pokud vás však obtížná přístupnost hradu neodradí, odměnou vám bude nádherný výhled.

Spatříte malebnou krajinu okolí Vysoké Lípy, některé části Českého Švýcarska a samozřejmě známý a výrazný Růžovský vrch.

Hrad Šaunštejn jakožto skalní hrad, byl v minulosti spojnicí Čech a Saska. Plnil tak ochrannou a správní funkci tzv. české stezky. Ta patřila mezi důležité obchodní cesty.

Hrad loupežníků

Hrad Šaunštejn si však nesl také další název. Přezdívalo se mu Loupežnický hrad. Nacházel se v lokaci, která nabízela dokonalé podmínky všech loupežnických nájezdů. Spadaly sem především nechvalně známí majitelé hradu Berků v Dubé.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Kdy přesně došlo k postavení hradu Šaunštejn není známé. Předpokladem je však konec 14. století. Spekuluje se, že právě v tuto dobu sloužil Šaunštejn jako ochrana české stezky, kudy cestovala řada výprav z vnitrozemí do Saska.

Dnes je hrad známý hlavně díky ne příliš pohodlnému přístupu, který ztěžují nejen strmé schody, ale i poměrně úzká a tím ne příliš příjemná skalní průrva.

V dobách, kdy hrad plnil svou funkci, byla jeho součástí spodní část hlavní věže. Tu vyhloubili v severní části hradu přímo do skály. Zachovala se dodnes jako malá místnost, ve které je sedátko ve tvaru džbánu.

Související články

Předpokladem jejího dřívějšího využití může být skladiště nebo vězení.

Součástí hradu Šaunštejn je také vytesaná skalní jeskyně. Nachází se v bočních částech skalní stěny a kdysi sloužila jako vrátnice. Vrcholy jednotlivých skal spojují ocelové mosty.

Hrad Šaunštejn před dvěma lety prošel rekonstrukcí. Cílem bylo zpevnit nestabilní skalní bloky nad vstupem do torza hradu. K úpravám došlo také v místě vyhlídkové terasy, aby se zajistilo bezpečí všem, kdo se na Loupežnický hrad chtějí podívat.

cesky.radio.cz, www.regiontourist.cz, www.kudyznudy.cz