Zdroje: mysteriesrunsolved.com, svitavsky.denik.cz, www.hradhouska.cz

Hrad Houska patří od roku 2000 mezi nejnavštěvovanější hrady v České republice. Ročně ho navštíví tisíce turistů z celého světa.

Co se skrývá pod hradem Houska

Hrad Houska je zvláštní středověkou pevností, která se nachází v severních Čechách v blízkosti obce Blatce. Leží v samém centru lesů v romantickém Máchově kraji.

O tomto hradu koluje mnoho legend a temných mýtů s ním spojených, díky kterým je jedním z nejtajemnějších a nejzajímavějších míst v České republice.

Jedna z nejznámějších pověstí tvrdí, že hrad stojí na místě, které bylo bránou do pekla a sloužilo jako portál do podsvětí. Tuto legendu inspirovala skutečnost, že se hrad Houska nachází na samém vrcholu krasového útvaru a v jeho blízkosti jsou jeskyně s podzemními jezírky a chodbami.

Další pověst praví, že využití hradu sloužilo k rituálním účelům. Údajně se zde prováděly temné magické praktiky. Existují také zprávy o tom, že se během stavby hradu objevily podivné artefakty a stopy neznámých civilizací.

Pokud se ale podíváme na historická fakta, je zřejmé, že stavba hradu Houska byla obyčejnou pevností, jež měla chránit okolní oblast před nájezdy nepřátel. Hrad nechal postavit král Přemysl Otakar II. ve 13. století a sloužil jako vojenská základna a sídlo rytířského řádu.

Podivné anomálie tu lidé vnímali už před jeho postavením

Hrad Houska je dnes oblíbeným místem turistů, kteří si zde mohou prohlédnout všechny historické místnosti, včetně pořádaných výstav. Zákaz vstupu pak platí na chodby pod hradem.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Hrad Houska je jedním z nejpodivnějších a nejzáhadnějších míst v České republice. Mezi anomálie, které se s hradem pojí, patří pověsti pojednávající o tom, že právě na tomto místě docházelo k různým nadpřirozeným jevům.

Pravdou zůstává, že lidé vnímali podivné anomálie v oblasti, kde se nyní hrad Houska nachází, již před jeho postavením. Podle pověstí místních obyvatel to byly především zvláštní zvuky, výbuchy a podobně, co provázelo toto místo od nepaměti. Právě to je možný důvod, proč hrad postavili právě zde.

Existuje teorie, podle které ke stavbě hradu došlo právě z důvodu, aby se vytvořily ochranné prvky proti těmto neznámým silám, jež v dané oblasti působily. Kromě toho však existují i vědecké teorie, které říkají, že za těmito zvláštními zvuky a jevy mohou stát pouhé geologické podmínky dané oblasti.

Celkově je třeba brát pověsti o hradu Houska s určitou rezervou a vnímat je spíše jako součást místního folklóru a tradic než jako holá fakta. Přesto zůstává záhadou, zdali jsou tyto mýty a legendy založené na pravdě či nikoliv.