Smrt jako příjemný zážitek

Autorem tohoto promyšleného nápadu je litevský designér Julijonas Urbonas, jenž se smrtící horskou dráhou přišel v rámci svých doktorských studií v Londýně. V roce 2010 vymyslel způsob, jak (podle jeho vlastních slov) zabíjet „s elegancí i euforií zároveň“. „Díky spojení pokročilého mezioborového výzkumu v kosmickém lékařství, mechanického inženýrství, materiálové technologie a samozřejmě gravitace je cesta ke smrti příjemná, elegantní a smysluplná,“ citoval slova návrháře server Daily Mail.

Rok na to představil extravagantní intelektuál svůj projekt Euthanasia Coaster na výstavě v Dublinu a začala se o něj zajímat média. Pak už to netrvalo dlouho a myšlenka smrti v podobě horské dráhy se rozšířila do celého světa.

Jak celý proces smrti funguje?

Počet pasažérů, kteří se na tuto jednosměrnou cestu mohou vydat, je vypočítán až na 24. A princip je vlastně jednoduchý. Vozíky pro zájemce o elegantní smrt by nejdříve vyjely na vrchol dráhy ve výšce pěti set deseti metrů, což zabere zhruba dvě minuty času. Tam by byl prostor si svou smrt ještě rozmyslet a vystoupit.

Poté by vozíky čekal extrémní sešup dolů. Jely by rychlostí kolem 360 kilometrů za hodinu, tou by pak vjely do první smyčky, kde by přetížení dosáhlo deseti „géček“. Při něm se nejdříve zúží vidění a viděný obraz zešedne, až se vidění úplně ztratí (black-out).

Následuje ztráta vědomí g-LOC (g induced Loss of Consciousness) a dále smrt. Samozřejmě se neponechává nic náhodě… Koncept počítá s tím, že existují i mimořádně odolní jedinci, takže smyčky pokračují, přičemž – aby byla zachována letální, tedy smrtící, úroveň přetížení – se neustále utahují. To by bylo trochu nepříjemné, že? Kdybyste se rozhodli tento svět jednou provždy opustit, a nakonec jste z horské dráhy jako jediní vylezli po svých…

Konec a start dráhy spojuje rovinka, která umožňuje vyložení mrtvých těl a naložení nových cestujících.

Nápad se setkává s kritikou

Ačkoliv se jedná o velmi progresivní a originální pojetí smrti, autorovo nadšení jaksi kazí kritické hlasy ozývající se z tábora kritiků dobrovolné smrti. Podle nich jeho návrh, může být snadno zneužit. „Zatímco oceňujeme umělcův smysl pro humor a jeho blaženost, nesmíme rovněž zapomenout, že život lidské bytosti nemůže být nikdy odebrán 'humánně, s elegancí a euforií',“ prohlásil Petr Saunders z britské organizace proti euthanasii Pečuj, nezabíjej.

ZDROJE:

https://zoommagazin.iprima.cz/zajimavosti/horska-draha-eutanazie

https://www.pennlive.com/life/2021/06/lithuanian-man-designed-euthanasia-coaster

https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/navrhar-predstavil-horskou-drahu-smrti

https://www.flowee.cz/floweecity/styl/6229-horska-draha-zabava-pro-slechtu

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/215443-horska-draha-vas-spolehlive-zabije