Turistické lákadlo

Země bohatá svou historií a památkami světového dědictví UNESCO – to je Írán, celým názvem Íránská islámská republika, dříve známá jako Persie. V provincii Východní Ázerbajdžán, čtyřicet kilometrů jižně od jejího hlavního města Tabríz se do výšky 3 707 metrů tyčí vyhaslý stratovulkán Sahand. Oblast navštíví až 300 000 turistů ročně, kteří míří do jedinečné vesničky Kandovan. Ne však aby obdivovali pouze podivuhodné voštinové skalní útvary sopky, ale také neuvěřitelnou architekturu, kterou do jejího úpatí vytesaly zručné ruce dávných stavitelů. A koneckonců, aby také poznali život milých, skromných a laskavých obyvatel sopky.

Vítejte v Kandovanu

Sopka Sahand je dle předpokladů stará asi milion let a vybuchla naposledy mohutnou erupcí v holocénu před 11 000 lety. Sopečný popel a úlomky pak tisíce let tuhly a zvláštní útvary vznikly působením přírodních živlů. Některé archeologické poznatky naznačují, že člověk její přírodní jeskyně obýval už před 1 600-3 000 lety. Dle místní legendy si do sopky vytesali první úkryty ve 13. století obyvatelé, kteří se skrývali před mongolskými nájezdníky do Persie. Poté, co Mongolové oblast opustili, mnozí se tam usadili natrvalo. Jeskynní úkryty postupně rozšiřovali a vybudovali si z nich vícepodlažní domky. V nich dodnes žijí jejich potomci.

Dle posledního sčítání lidu dnes v „jeskynní“ vesničce Kandovan žije 168 rodin, celkem něco málo přes 600 obyvatel. Mluví svým dialektem. Přestože žijí prostým a skromným životem, domky v sopce jsou moderně vybaveny. Je do nich zavedena elektřina, mají vodovod a odpaní rozvody. Jedinečné v nich jsou však energetické úspory. V zimě je v domcích teplo, nepotřebují vytápění, v létě chladno, takže se obejdou bez klimatizace. Domky mají až čtyři patra. V přízemí se chovají hospodářská zvířata, další dvě patra jsou obytná, poslední patro slouží jako sklad. Obydlí mají okna i dveře, balkony i schodiště. Všechny venkovní přístavky jsou z materiálů stejné barvy jako hornina sopky, takže naprosto splývají s okolím.

Zdroj: Youtube

Prostý ale pohádkový

Samotná vesnička Kandovan leží v malebném údolí. Protéká jím minerální řeka, která pramení na vrcholu Sahandu. Je čistá, pitná a léčebná, stejně jako další prameny, které se používají především k léčbě ledvinových potíží a rozpuštění ledvinových kamenů. Vesnička je proslulá i vysoce kvalitním kandovanským medem z nektaru horských květů. Turisté si při návštěvě můžou zakoupit i další zaručeně bio potraviny jako ořechy, sušenou zeleninu a ovoce a mléčné produkty. A také bylinné vysoce léčivé čaje. Z tradičních řemeslných výrobků za velmi nízké ceny nabízejí místní obyvatelé klobouky z ovčí vlny, hedvábné šátky nebo třeba originální tašky. Přespat tu můžou návštěvníci v jednom ze čtyřiceti „karaanů“ – přírodních skalních pokojů pětihvězdičkového hotelu. Každý z nich je vybaven vířivkou. Iránské speciality i zahraniční jídla si můžou dát v luxusním hotelu uvnitř sopečné hory. Vesnička Kandovan je jedinečnou ukázkou sepjetí člověka s přírodou.

Zdroje: www.solaripedia.com, iranparadise.com