goturkiye.com, www.dailysabah.com, nationalparksofturkey.com

Nádherné kamenné hlavy

Hora Nemrut v jihovýchodním Turecku se stala dalším místem na Zemi patřícím na seznam světového dědictví UNESCO, které každoročně přiláká stovky turistů ze všech koutů světa. Důvodem jsou především obří kamenné hlavy, které jsou na hoře Nemrut k vidění.

Kamenné hlavy jsou jedním z nejvýznamnějších a zároveň nejzáhadnějších archeologických objevů starověkého světa. Právě díky nim se hora Nemrut stala jednou z nejvýznamnějších turistických atrakcí naší planety.

Sochy nechal postavit král Antioch I. Jsou tak úžasnou připomínkou práce vytvořené našimi předky. Tyčí se ve výšce zhruba 2000 metrů nad mořem a některé z nich jsou vysoké až 9 metrů.

Mnohé z těchto soch již byly poničeny důsledkem erozních procesů, vlivem přírodních katastrof či obrazoborci. Hora Nemrut je oblíbeným místem turistů, které však není spojeno jen s historií, náboženstvím či archeologií. Na své si tak přijdou také horolezci a milovníci přírody.

Pověstné sochy hory Nemrut mají nejrůznější podobu. Je mezi nimi ta, jež vyobrazuje Antiocha I. jako boha, spousta dalších pak nese zvířecí podobu orlů a lvů nebo je ztělesněním dalších božstev z řecké či arménské mytologie.

Krásy umění

Hora Nemrut je známá také jako kamenná hrobka Antiocha I. Mohyla dosahující výšky údajně až 50 metrů zde byla postavena jako připomínka vládce, jež stojí za výstavbou tohoto místa. Královskou pohřební komoru se však dosud nepodařilo objevit. Spekuluje se však, že se může nacházet v nejvyšším bodě hory Nemrut.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Hora Nemrut však skrývá mnohem víc. Archeologové zde objevili významnou šachtu, jež je úžasnou připomínkou astronomických znalostí těch, jež ji vystavěli. Pouhé dva dny v roce je pak tato komora plně osvětlená sluncem.

Sochy hory Nemrut jsou velkolepým a tajemným archeologickým nalezištěm, jež nepřestává fascinovat lidi z celého světa a nabádat je k nejrůznějším domněnkám. Jde o důkaz naprosté kreativity a dílem vysoké formy umění starověkého světa.

Hora Nemrut a s ní spojené obří kamenné hlavy tak právem patří mezi nejvýznamnější archeologické objevy všech dob. Jsou připomínkou lidských úspěchů a vyspělé techniky, které za jejich vytvořením stojí.

Obří kamenné hlavy na hoře Nemrut jednoznačně patří mezí místa naší planety, které by si neměl nechat ujít nikdo, jehož zájmem je historie, archeologie nebo umění.