Hong Kong patří k nejhustěji osídleným místům na Zemi

HongKong je město a region v Čínské lidové republice, ležící na pobřeží Jihočínského moře. Tamní přístav se řadí k nejvytíženějším námořním uzlům planety a ekonomika jen vzkvétá. Významné ekonomické a obchodní centrum patří mezi nejhustěji osídlené oblasti světa. Oficiální název tohoto regionu je Zvláštní administrativní oblast Čínské lidové republiky Hongkong. Říkáte si, jak je něco takového možné ve stínu socialistické Číny? Za těmito dvěma zcela odlišnými světy stojí smlouva z roku 1997, která na 50 let od jejího podpisu neumožňuje žádné zásahy do hongkongského ekonomického a právního systému, a s výjimkou zahraniční politiky je tak místní vláda na Pekingu zcela nezávislá.

Za přepychem se skrývá bída více než milionu obyvatel

Turisté při návštěvě tohoto regionu mohou díky luxusní skořápce lehce nabýt dojmu, že život je tu výhrou v loterii. Důvodů, proč lidé považují HongKong za ideální místo k trvalému pobytu, je hned několik. Například v Hongkongu jezdí nejvíc Rolls-Royců v přepočtu na osobu a na každých 300 obyvatel připadá jedna restaurace, což také představuje další prvenství ve světě. Peníze tu sice šustí na každém rohu, ale většina turistů reálnou tvář tohoto regionu mine. Procházky po luxusních bulvárech jsou samozřejmě lákavějším způsobem, jak strávit dovolenou, nežli návštěva chudinských čtvrtí. Odvrácenou tváří tohoto velkoměsta jsou totiž velmi vysoké životní náklady. Zatímco počet místních miliardářů nezadržitelně roste, pětina obyvatel, tedy víc než milion lidí, žije pod hranicí chudoby.

Není místo, musí se stavět do výšky

Hongkong patří mezi nejhustěji osídlené oblasti světa. Na ploše 1 104 km² žije téměř sedm a půl milionů obyvatel. Na 1 km² tam průměrně připadá 6 800 obyvatel, v obchodní čtvrti Kowloon jde dokonce o neuvěřitelných 43 tisíc! A právě tomu odpovídají i bytové domy. Jelikož je málo místa, musí se stavět do výšky. Nikde jinde na světě proto nenajdete tolik mrakodrapů. V Hongkongu dnes stojí přes 1 200 budov vyšších než 100 metrů, což je například v porovnání s New Yorkem dvojnásobek!

Ceny za bydlení raketově vzrostly

Za honosnými mrakodrapy a elegantními středisky se skrývá úsporné bydlení v extrémně stísněných bytech. Jenže i to je stále ta lepší možnost. Jsou lidé, kteří žijí na hranici chudoby a vzhledem k vysokým nájmům si mohou dovolit zaplatit sotva 10 m². Ceny nemovitostí v Hongkongu v poslední době raketově rostou v důsledku přílivu bohatých kupců z pevninské Číny a extrémně nízkých úrokových sazeb. Od konce globální finanční krize v roce 2009 se ceny za reality v Hongkongu údajně zdvojnásobily. Lidé jsou tak nuceni vyhledat bydlení, kterému se říká rakve, či byty podobající se klecím nebo chlívkům. „Bylo to úplně autentické. Měl jsem šanci dostat se do hustěji obydlených částí města a s bohatším Hongkongem to velmi kontrastuje,“ svěřil se se svými zážitky agentuře Reuters Barry Franks, jenž byl v Hongkongu na dovolené.

Bydlení s celou rodinou v kleci o rozloze 12 m² není nic výjimečného

Není všechno zlato, co se třpytí. Astronomické náklady na bydlení nutí žít více než milion lidí v naprosto nepředstavitelných podmínkách. Prostoru k bydlení je tak málo, že klasické byty místní obyvatelé téměř neznají. Čtvrt milionu z nich se tísní v miniaturních kamrlících, ne větších než 12 m², jež nechvalně prosluly jako „klece“. V jednom se přitom často mačká celá rodina. Některé kóje dokonce obývá i 30 lidí najednou. Takovéto zanedbané bytové domy mají společné koupelny i toalety.

Obyvatelé v Hong Kongu dokazují, že se dá bydlet i na pouhých 1,86 m²

Ač je to k neuvěření, v Hong Kongu existují ještě menší byty. Nezanedbatelné množství místních obyvatel platí měsíčně až 1600 hongkongských dolarů, což je v přepočtu přes 4,5 tisíce korun, za miniaturní obydlí známé jako „rakve“, která mají rozlohu pouhých 1,86 m². Bydlení v rakvi je tak v přepočtu dražší než luxusní apartmány v centru. Podle odhadů žije v podobných podmínkách nejméně 100 tisíc obyvatel Hongkongu.

Zdroje: www.stoplusjednicka.cz, www.novinky.cz, www.lidovky.cz