Zdroje: timesofindia.indiatimes.com, www.national-geographic.cz, hajialidargah.in

Legenda praví, že svatý Haji Ali zemřel, když se vydal na pouť do Mekky. Jeho rakev se ale začala zázračně vznášet a směřovat na břeh Bombaje. Tak vzniklo toto ikonické místo, které navštěvuje tisíce poutníků z celého světa. Zúžená plovoucí cestička vás zavede do mešity, do níž máte přístup pouze během odlivu. Jakmile projdete branou, dostanete se do mramorového nádvoří, centru svatého místa. Svou monumentálností místo budí obavy a postvátnou úctu.

Haji Ali Dargah má oddělené modlitební místnosti pro muže a ženy. Zatímco muži vstupují na toto svaté místo jižním vchodem, ženy vstupují na západě. Uvnitř mešity je hala, kam mohou vstoupit pouze ženy vdané. Tento jedinečný komplex se skládá z masjid (mešita), dargah (hrobka) a sanatoria. Konstrukční řešení této památky odráží styly a vzory indo-islámské a mughalské architektury. To, co dělá tuto stavbu výjimečnou je řemeslná práce s kaleidoskopickými vzory a uměleckými mramorovými sloupy zdobícími tuto strukturu. Obdivuhodné také je, že za 400 let, kdy byla svědkem všech lidských bouří a přírodních ročních období a katastrof, plovoucí legenda stále stojí.

Jakmile dokončíte modlitbu a pokocháte se interiérem stavby, můžete se projít kolem komplexu a obdivovat ho z dálky. Pro věčně hladové je zde také možnost ochutnávky místní kuchyně, jako chaat, Mughlai biryani, kebab a Hyderabadi. Milovníci nakupování najdou přímo před komplexem dargah řadu místních stánků. Po cestě zpátky ještě můžete navštívit Crawford Market a Fashion Street. Milovníci přírody si zase mohou odpočinout na Mahim Beach.

Související články