Popálení kopřivami považovali lidé za zdravé a tuto metodu dokonce používali jako prevenci proti revmatismu. Dnešní odborníci sice přiznávají těmto rostlinám schopnost zajistit lepší prokrvení pokožky, ale to je tak všechno, čeho dobrovolným vystavením se účinků žahavých kopřivových chloupků dosáhneme. Naštěstí se však většinou také nestane nic horšího. To v případě mnohem agresivnější příbuzné naší kopřivy, nazvané gympie-gympie, by byly následky požahání mnohem horší, v některých případech dokonce fatální.

Nenápadná, ale nebezpečná

Gympie-gympie je sice nenápadná rostlina, kterou bychom v porostu australských deštných pralesů, odkud pochází, mohli mezi ostatními celkem snadno přehlédnout. To by ale byla veliká chyba, protože jde o jednu z nejjedovatějších rostlin na celém světě a jen pouhý jediný dotek člověku způsobí nepředstavitelná muka, trvající i několik let.

Smrt jako lepší varianta

Stejně jako naše obyčejná kopřiva má i gympie-gympie na povrchu listů žahavé chloupky, naplněné dráždivou látkou, neurotoxinem. Ten je tak silný, že i jemný dotyk a poškození pokožky vyvolává bolest, kterou postižení srovnávají s politím roztaveným olovem nebo se silným zásahem elektrickým proudem. Míru bolesti je samozřejmě možné hodnotit jen subjektivně, ale reakce postižených lidí hovoří za vše. Nejednou se dokonce stalo, že se takový člověk raději dobrovolně sprovodil ze světa, než by dále po měsíce i roky snášel neustávající trýznivou bolest, které se prakticky nejde zbavit.

Nebezpečí číhá všude

Na rozdíl od zdejších mírumilovných kopřiv může gympie-gympie dorůstat úctyhodných výšek až k deseti metrům. Celé rostliny, tedy jak listy, tak i jejich stonky, jsou hustě pokryty nebezpečnými žahavými chloupky. Relativně bezpečné jsou jedině růžovo-fialové květy, ale plody, které se na rostlině následně objeví, jsou již nebezpečné stejně jako celý její zbytek. Kdo by se ale odhodlal zbavit je jejich žahavé ochrany, může si na nich dokonce i pochutnat.

Ani vědci netuší, o co jde

Které látky, obsažené v chloupcích této rostliny jsou vlastně tak nebezpečné? Podle všeho jde o rozmanitý koktejl mnoha jedů, jejichž přesné složení a vzájemné působení se vědcům ale prozatím ještě rozluštit nepodařilo. Rozhodně je ale jisté, že jde o velmi stabilní směs, která svoje účinky neztrácí ani po usušení a dlouhém skladování listů gympie-gympie.

Zdroj: Youtube

Depilační vosk může trochu pomoci

Co dělat, kdybychom se náhodou s touto rostlinou setkali blíže, než si přejeme? Základem je odstranění žahavých chloupků, které se okamžitě zachytí na pokožce. K tomu účelu je možné použít buď obyčejnou izolepu, ale v ideálním případě pásek s depilačním voskem. Jakákoliv doposud vyzkoušená léčba nebo snaha o utišení bolesti ale nemá jednoznačně kladný účinek. Bolest, kterou i zběžný dotyk způsobí, prakticky nelze odstranit a pokud se to podaří, jde vždy jen o dočasnou úlevu. Ani po letech pak není prakticky možné osprchovat postižené místo studenou vodou nebo jej vystavit větru. Na přírodu jsme jako lidé zkrátka stále příliš slabí.

Zdroje: wikipedia, australiangeographic, zmescience