Zdroje: cestovanijezivot.cz, nl.wikipedia.org, giethoorn.com


Vesnice zcela bez aut, která je protkána více než čtyřmi kilometry kanálů.

Giethoorn: vesnice, kde nenajdete žádné ulice

A právě tento fakt činí vesnici Giethoorn zcela jedinečným místem. Naprostý klid a všudypřítomná příroda pak dělají z těchto holandských Benátek místo, které je nezapomenutelné. Je tak krásné, že se ho jen stěží můžete nabažit.

Jediný hluk, který vás při návštěvě vesnice Giethoorn může zastihnout, je kvákání kachen. Nejsou zde žádné ulice a žádné rušivé elementy. Většina domů je přístupná pouze po vodních cestách. Většina prostoru nizozemských Benátek se totiž nachází pod vodou.

Sousedé jezdí na návštěvu na loďkách

Plavba lodí je tak jediný možný způsob, jak se přepravit z jednoho místa na druhé. Pokud se sousedé chtějí navštívit, využívají právě jich.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Giethoorn je navíc známý svou dokonalou scenérií, tvořenou jezery, květinami a celou řadou dřevěných mostů. V této nizozemské vesnici bez silnic se místní obyvatelé pohybují pomocí pontonů a pokud někdo vlastní auto, nezbývá než parkovat na samém okraji vesnice. Dál se totiž nikdo nedostane.

Vesnice bez silnic je vzdálená přibližně hodinu a půl jízdy z Amsterdamu. Loďky však nejsou jediným dopravním prostředkem, který místní lidé s oblibou používají. Po celé vesnici se lze pohybovat také na kole nebo v zapůjčené kanoi.

Toto místo je jedinečné tím, že se nachází uprostřed rozsáhlé přírodní rezervace Weerribben-Wieden. Za jeho vznikem stojí františkánští mniši, kteří se v této oblasti usadili ve 13. století. Právě ti zde vykopali kanály pro přepravu rašeliny.

Ne nadarmo se Giethoorn často nazývá "malými holandskými Benátkami". Jsou to Benátky, jen s menší fluktuací turistů a poněkud čistším prostředím. Giethoorn leží přibližně 5 km jihozápadně od Steenwijku. Vesnice je pozoruhodná tím, že je v ní více než 180 mostů.

Giethoorn je snovým místem díky své nízké osídlenosti. Žije zde méně než 3000 lidí. Ti jsou navíc rozprostřeni na soukromých ostrovech a mezi sebou se navštěvují za využití loděk s tichým motorem, aby nedocházelo k narušení všudypřítomného klidu.

V této malebné vesnici nenajdete žádné silnice, pokud se někdo potřebuje dostat k veřejným budovám nebo místním malebným domkům, může jít pěšky přes některý z obloukovitých mostů, jichž má Giethoorn skutečně dostatek.

Tato nizozemská vesnice bez silnic se stala významným turistickým cílem návštěvníků z celého světa. Cyklistika, plachtění a prohlídky kanálů s průvodcem jsou jedny z mnoha možností, jak objevit rustikální kouzlo tohoto malebného místa.

V hlavní sezóně tu bývá na místní poměry docela plno. Proto je nutné si svou loďku zarezervovat nebo si přivstat a půjčit si ji brzy ráno. To ale rozhodně nebude nic, co by vám bránilo si tuto pohádku užít plnými doušky.