Fritillaria roste v Himalájích a Hengduanských horách v jihozápadní Číně. Za normálních okolností je tato rostlina snadno viditelná díky své jasně zelené barvě a místním se tak lehce sbírá. Ti drtí cibulky rostliny na populární prášek, který se používá právě na léčbu kašle. Poptávka po cibulkách je velká, protože k výrobě pouhého kilogramu prášku jech je potřeba asi 3 500! Jeho hodnota je v přepočtu na koruny kolem deseti tisíc.

Fritillaria se maskuje jen na určitých místech

Některé rostliny je ale nyní celkem náročné najít s listy a stonky jen stěží odlišitelnými od skalnatého pozadí. Zdá se, že rostliny si toto krytí vyvinuly v reakci na lidi. Podle vědců totiž Fritillaria delavayi z regionů, které zažívají větší tlak na sklizeň, je více maskovaná než rostliny z méně sklízených oblastí.

Zatímco změna barvy u rostlin je kvůli ohrožení ze strany býložravců celkem běžnou záležitostí, fritillaria delavayi je první rostlinou, o níž vědci vědí, že svou barevnost upravuje kvůli lidem. Přirození nepřátelé nejsou ve hře, neboť se v místech, kde rostlina roste, nevyskytují žádní býložravci, kteří by se jí živili. Navíc se ukázalo, že fritillaria mění mnohem více svou barvu v nižších polohách, kde je intenzivně trhána, než ve vyšších, kde je relativně více v bezpečí. „Je pozoruhodné vidět, jak lidé mohou mít takový zásadní dopad na barevnost rostlin. Nejen na jejich přežití, ale také na jejich evoluci. Mnoho rostlin mění barvy kvůli býložravcům, ale zde vidíme kamufláž vyvinutou jako odpověď na činnost člověka,“ vysvětluje profesor Martin Stevens z Centra pro ekologii a ochranu přírody při Penryn Campusu v Cornwallu.

Kamufláž kvůli přežití s sebou nese i komplikace

Maskování může být pro rostlinu na druhou stranu i negativní. Opylovači by ji mohli těžko najít a šedé a hnědé zbarvení by mohlo narušit fotosyntetickou aktivitu. I přes tyto nevýhody to ale ukazuje, jak adaptabilní rostliny dokážou být.

ZDROJE:

https://www.extrastory.cz/kouzlo-evoluce-leciva-rostlina

https://www.wn24.cz/rostliny-ktere-se-schovavaji-pred-lidmi/

https://www.czechsight.cz/komercni-sber-horske-rostliny