Každý ví, že Frankfurt má jedno z největších letišť na světě, že se zde konají knižní a automobilové veletrhy a že leží u Mohanu. K málokomu se ale doneslo, že je to zároveň příjemné kosmopolitní město s malým historickým centrem, zajímavými restauracemi a bary.

Návštěvu začněte procházkou podél řeky, pak to střihněte do centra se starobylou katedrálou a domem, kde vyrůstal Johann Wolfgang von Goethe. Staré město se spletí uliček s hrázděnými domy, které se tisknou těsně vedle sebe, bohužel bylo během druhé světové války hodně zničeno leteckými útoky. Frankfurt toho ale dokázal využít, o čemž mj. svědčí čtvrť přezdívaná „Bankfurt“, finanční srdce Evropy, kde sídlí bankovní instituce světového významu. Procházka může pokračovat přes most Eiserner Steg, který je v obležení zámečků symbolizujících nehynoucí lásku, ke čtvrti plné muzeí.

Takhle nějak jsme Frankfurt prošli my. A mezitím nám nad hlavou, dokonce ve dvou řadách, přistávalo jedno letadlo za druhým.

NÁPLAVKY

Prohlídku Frankfurtu začínáme procházkou podél Mohanu. Z centra totiž po obou stranách řeky vedou cyklostezky a pěší trasy obklopené zelenými plochami. V létě jsou náplavky ideálním místem pro piknik, čtení knížky i házení si s míčem. Nechybějí dětská hřiště, jen dvacet minut chůze od centra najdete skate park i hřiště na volejbal. Na několika místech narazíme na zbytky přístavu s rameny jeřábů. Kombinaci starého doku a moderní restaurace je možné obdivovat v restauraci Oosten, která o víkendu praská ve švech. Je odtud krásný výhled na centrum města s jeho katedrálou a jde o příjemné zpestření, než se vnoříme do centra města.

KATEDRÁLA

Jen pár desítek metrů od řeky se majestátně vypíná Císařská katedrála vmáčknutá ve starobylém centru. Její gotické základy byly postaveny ve 14. století. Byla dvakrát přestavěna, a to v letech 1867 a 1950. Císařská se jí přezdívá, protože zde byli korunováni císaři Svaté říše římské. Má dvojitý chór – kromě toho obvyklého je na opačné straně lodi další, ze kterého se účastnil bohoslužeb císař s doprovodem. To mělo představovat rovnováhu mezi mocí církve a mocí císaře.

RÖMERBERG

Z katedrály se úzkými uličkami kolem příjemných kaváren dostáváme na nejpitoresknější náměstí ve Frankfurtu – na Römerberg. Je obklopené fotogenickými středověkými domy a také kostelem svatého Mikuláše a budovou zvanou Römer, kde od roku 1405 sídlí radnice. Bohužel i do osudu tohoto náměstí zasáhla válka a většina staveb byla poničena. Některé z hrázděných domů zde vyrostly až v osmdesátých letech. Každopádně Römerberg je ideálním místem, kde nakoupíte suvenýry a třeba si na chvíli sednete v jedné z restaurací. Třeba proto, abyste hlavně na začátku podzimu vyzkoušeli frankfurtskou specialitu – jablečné víno.

GOETHŮV DŮM

Pokud budeme pokračovat směrem k bankovní čtvrti, narazíme i na Goethův dům. Za rokokovou fasádou na adrese Großer Hirschgraben 23–25 se v roce 1749 narodil německý spisovatel Johann Wolfgang Goethe. Dům v centru města je docela veliký a na svou dobu i vysoký – než mladý Johann (žil tu do svých šestnácti let) ze svého pokoje seběhl tři patra dolů do jídelny, zaručeně mu musela vystydnout polévka. I tento dům byl poničen během 2. světové války, byl však vrácen do původního stavu. Originální není ani vybavení, byť je datované z Goethovy doby.

MAIN TOWER

Kousek od Goethova domu začíná les mrakodrapů – frankfurtské „City“ nebo také „Mainhattan“ (z německého Main – Mohan a podle newyorského Manhattanu). Dělicí čárou mezi starší částí města a mrakodrapy je náměstíčko Rossmarkt. Za ním už se ponoříme mezi vysoké budovy ze skla, kudy v pracovní dny spěchají bankéři. Povinnou zastávkou je 200 metrů vysoká Main Tower, kde vyjíždíme do 55. patra. Cesta výtahem na vyhlídku trvá necelých 50 vteřin a kdo by si to chtěl vyběhnout pěšky, čeká ho 1090 schodů. Shora vidíte, jak je zdejší kraj rovinatý, historické centrum i rozlehlé výstaviště, kde se koná slavný autosalon i veletrh knih.

NÁKUPY

Za nákupy vyrážíme na ulici Zeil. Na širokém bulváru, jehož střed je osázený stromy, lze najít vše, co si od nákupů v německém městě představujete – od renomovaných návrhářů přes oblíbené řetězce po bižuterii a boty. Mladou generaci tady zaujme tolik oblíbený Primark, zralá žena zamíří spíše do Galerie Kaufhof. Tam mají v pátém patře samoobslužnou restauraci, jejíž výhodou je od jara do podzimu velká terasa. My si ji užili s kapučínem a koláčem. Okolí Zeilu je i dobrým místem, kam vyrazit na drink nebo na večeři (vybírat můžete z bohatého kosmopolitního mixu – turecké, vietnamské, španělské nebo italské kuchyně).

KLEINMARKTHALLE

Na sobotní oběd jsme neměli moc čas, proto jsme to udělali jako Frankfurťané – vyrazili jsme do tržnice Kleinmarkthalle nedaleko Zeilu. U stánků s polévkami, tradičními klobásami a řízky bylo v poledne narváno. Někdo obědval, další dokončovali nákupy zeleniny, sýrů, pečiva, zákusků a jiných dobrot. Prý tu bývá až stovka stánků. My jsme si dali tradiční klobásu, řízek a zapili to – po vzoru místních – jablečným vínem. Jde o zkvašený jablečný mošt, který obsahuje kolem šesti procent alkoholu. Vyrábí se z malých jablek, která bývají často zaměňována za ta divoce rostoucí v přírodě.

MOST EISERNER STEG

Na druhou stranu řeky se dostaneme přes železný 150 let starý most Eiserner Steg, který je „oblepený“ zámečky jako symboly lásky. Most byl dvakrát přestavěný: jednou v roce 1912, aby pod ním mohly projet velké lodě, podruhé po skončení války, neboť nacisté ho v posledních válečných dnech odpálili. Vydejte se sem k večeru, když se slunce odráží od mohutné řeky Mohan a mrakodrapů ve finanční čtvrti.

MUZEJNÍ ČTVRŤ

Přes most dojdeme na Museumsufer neboli Muzejní nábřeží. Podél Mohanu, přímo na nábřeží, tu stojí dvanáct muzeí nejrůznějšího zaměření, například film, architektura, komunikace (zde jsme stihli výstavu věnovanou elektroautům), etnografie atd.

Zdroj: Časopis Glanc