Možná jste již někdy byli na Eiffelově věži a pokud jste skutečně zdatní, vyšlapali jste všechny ty schody až na vrchol bez použití výtahu. Ten, kdo to zvládl, může být spokojen, ale na schody Flørli bude muset obout ještě lepší boty. Tady je třeba překonat dokonce 2,5 násobek stupňů, vedoucích na vrchol pařížské koruny krásy. Proč vlastně z této malé vesnice vede tolik schodů na sousední horu?

Bohatá historie maličké Flørli

V minulosti se Flørli stala jedním z prvním míst v celém Norsku, kde byla vybudována vodní elektrárna. Její historie se začala psát před více než sto lety a ve stejné době bylo také vyvedeno potrubí na vrchol místní hory. A aby bylo možné o potrubí pečovat, museli se místní co nejpohodlněji dostat kolem jeho trasy až k vrcholu. Proto si postavili schody, navazující na původní plavební komory, které se dnes staly doslova ikonickými, a to i přesto, že mají pověst jedněch z nejnebezpečnějších.

Pod padesátistupňovým úhlem

Schodiště je dlouhé celých 1470 metrů s převýšením 741 metrů a udýchaní turisté se mohou přidržet zábradlí, které jej dnes po většinu trasy lemuje. Ani tak ale není jednoduché dostat se na vrchol, protože v některých místech dosahuje schodiště i padesátistupňové strmosti.

Neuvěřitelné závody

Výstup po příkrých dřevěných schodech dá zabrat i těm nejzdatnějším sportovcům. Přesto se tady dokonce pořádají závody, což se většině “normálních” lidí musí zdát jako hodně bláznivý nápad. Výzvám se ale meze nekladou, stejně jako snaze o jejich překonávání. Ti běžnější odvážlivci tady ale mají hned několik možností ke krátkému odpočinku na upravené vyhlídce. Nabízí se třeba klidný a nádherný výhled na Lysefjord, rozkládající se v krajině pod schody.

Zdroj: Youtube

Jednodušší cesta zpět

Ti z odvážných, kteří se vydají po schodech nahoru a vyšlapou až na ten poslední, jsou odměněni nejen pocitem, který nezažíváme denně, ale také možností vydat se zpět dolů po mnohem méně náročné trase. Ta je v porovnání s již odvedeným výkonem vlastně jen lehkou nedělní procházkou. Poněkud těžší to ale měli v minulosti muži, kteří právě tudy stoupali s až osmdesátikilovými batohy, plnými materiálu, nářadí a dalších potřebných věcí, aby zde pracovali na výstavbě potrubí i schodů, které je na jejich cestě vzhůru provázejí, ale také na budování přehrady u jezera Tern.

Výlet z Flørli vzhůru k nebesům je sice náročný, ale každý, kdo jedny z nejdelších a zároveň nejnebezpečnějších schodů zdolá, bude mít zážitek, na který rozhodně nezapomene do konce života.

Zdroje: lysefjorden, fjordnorway, lysefjorden365