Facebook v dnešní době představuje komplexní prostor, ve kterém se dá dělat cokoliv. Nejenže se pohodlně spojíte se svými přáteli, můžete tu také jednoduše během několika minut a kliků prodat nebo koupit potřebné věci či si nahrát fotku, která za 24 hodin zmizí a už ji nikdy nikdo neuvidí! Tohle by asi nikoho v roce 2004, kdy byl Facebook spuštěn, ani nenapadlo!

Dnes jsme na Facebooku všichni!

Mladý programátor Mark Zuckerberg před 15 lety rozjel revoluci, která ho katapultovala mezi nejbohatší lidi planety. Zároveň však zapříčinil doslova revoluci. Mít dnes Facebook je téměř stejná samozřejmost jako mít doma vysavač nebo zubní pastu. Podle údajů z roku 2020 ho v Česku používá zhruba 5,5 milionu lidí. Mezi věrnými uživateli jsou jak naše děti, rodiče, tak mnohdy i prarodiče. Možná jste se taky od té doby, co jste si založili FB, stal(a) otcem, matkou nebo dokonce babičkou či dědou...

Bolestivá minulost: Šťouchání, hry, kvízy a bezhlavé psaní na zeď

Vzpomínáte si na své začátky na Facebooku? Přidávali jste si do přátel bezhlavě každého, kdo vám byl povědomý? Náhle jste věděli, co snídají nebo jak se cítí vaši dávní spolužáci ze základky, o kterých jste od té doby neslyšeli? Lidé kdysi sdíleli na Facebooku všechno, co se dalo, a ještě to psali ve třetí osobě. Jasná známka naprosto běžné komunikace. Lenka se cítí smutně, protože jí dnes ujel autobus nebo Pepa vaří večeři, protože čeká moooc důležitou návštěvu. To asi nezapomene nikdo, kdo stál při rozjezdu této platformy. Podobné trendy jsou dávno tatam, stejně jako šťouchání nebo hraní jednoduchých her. Nebylo vzrušující, když vám někdo poslal „dárek“ v podobě několika bodů do jedné z nejpopulárnějších zábav Facebooku Farmy heroes saga a vám se objevilo nové upozornění? Dnes už je radši s jistotou a velkým úspěchem ignorujeme.

Pro ty, kteří mají krátkou paměť, šťouchnutím se v začátcích sociálních sítí navazovaly vztahy s neznámými lidmi. Jednalo se o velmi oblíbenou funkci a způsob, jak bez problémů hodit řeč. Velké usnadnění komunikace pro nesmělé jedince, kteří neměli dostatek odvahy poklepat na diskotéce známé na rameno, aby ji pozdravili.

Facebook v roce 2004

Pojďme si připomenout, jak vypadal Facebook na úplném startu! Původní verze z roku 2014 obsahovala pouze těchto 8 funkcí:

  1. Účet uživatele
  2. Přátelé
  3. Pozvánky
  4. Profily, na kterých mohla být pouze jedna fotka
  5. Vyhledávání uživatelů podle knih, pohlaví, data narození, atd.
  6. Vyhledávání podle jména
  7. Možnost skrýt svůj profil
  8. Možnost graficky znázornit počet přátel v poměru k času (tato funkce byla později odstraněna).

To je všechno. Nic víc! Žádné zprávy, upozornění, statusy nebo sdílení odkazů. Pouze jedna fotografie. Videa, bazar a reklamy byly velkou neznámou. Zajímavostí také je, že Facebook neměl své logo – místo loga se zobrazoval portrét Al Pacina.

Zdroje: www.ctidoma.cz, g.cz, www.reflex.cz