Představte si sopečnou krajinu s černým povrchem, kde neexistují silnice a lidé jsou zde oproti zvířatům v menšině. Přesně takové jsou Galapágy, souostroví, které se hlasitě hlásí o slovo v nekonečných vodách Tichého oceánu.

Malý kus země s rozlohou 8000 km2 narušuje hladinu asi 920 kilometrů od pevniny jihoamerického státu Ekvádor, pod který smluvně spadá. Toto místo je tedy dost vzdálené od veškeré civilizace, a to má blahodárné důsledky...

Galapágy tvoří 18 hlavních ostrovů, ale obydlené jsou pouze čtyři – Santa Cruz, Isabela, San Cristobal a Floriana. Právě Santa Cruz, druhý největší z ostrovů, má jedinou asfaltovou silnici, není tedy divu, že je nejhustěji obydlen.

Ve městě Puerto Ayora žije asi 10 z celkem 25 tisíc obyvatel ostrovů. Mezi ostrovy funguje pouze lodní doprava, jinak se po Galapágách pohybovat nelze a loď vás převeze i z ostrůvku Baltra, na kterém se nachází jediná runway.

Přímo na rovníku

Davy turistů v místě nacházejícím se přímo na rovníku tedy nečekejte. Právě proto jde možná o nedobrodružnější kus světa! Za což si ostatně také pořádně připlatíte, protože Ekvádor v tomto ráji zpoplatňuje naprosto všechno...

Vše, co zde existuje, vzniklo vulkanickou činností, která o oblasti pokračuje. A tak občas z moře zmizí některý z mnoha malinkých ostrůvků a skal a jiný objekt se zase objeví. Velmi fotograficky vděčným místem je Pinnacle Rock na ostrově Bartolomé. Jde o černou skálu trčící z moře v krásné zátoce.

Z unikátních scenérií je potřeba zmínit také kráter sopky Sierra Negra na největším ostrově Isabela. S poloměrem 10 kilometrů jde o druhý největší kráter na světě a po prašné cestě a hodinovém výšlapu se dostanete až na jeho hranu ve výšce 1100 metrů.

Želvy, ještěři a tučňáci

Hlavním cílem turistů, kteří si za svoji nevšední dovolenou zvolí právě Galapágy je ovšem zdejší fauna. Symbolem souostroví se staly želvy sloní (jež daly původ názvu). V průměru 150 let staré a 200 kilo vážící tvory v pohodě na toulkách po ostrovech potkáte, přesto se bohužel jedná o ohrožený druh.

A nejde o jediné prehistorické tvory, kteří jsou zde k vidění. Právě proto se Galapágy dočkaly zapsání na seznam světového dědictví UNESCO. Už jste někdy viděli černého mořského leguána? Tenhle ještěr snad stál jako předobraz slavné Godzille.

Turisté dál milují hravé ptáky tejery modronohé, kteří se stali dalším symbolem souostroví. Domov zde našli také tuleni a dokonce jde o jediné místo na severní polokouli (byť jen pár kroků od rovníku), kde se usídlili tučňáci.

ZVÍŘATA SE NEBOJÍ

Neptejte se, jak je to možné, ale je to tak... Galapágy představují zřejmě jediné místo na naší planetě, kde jsou lidé zvířatům naprosto ukradení! Chcete příklad? Ve skalních štěrbinách si můžete zaplavat se žraloky. Že by vás měli kousnout? Ale jděte, vládci moří se sem přeci přišli vyhřát... V otevřeném moři si zase můžete pohladit obrovskou želvu a ještěrky a leguáni jako by fotografům na kamenech přímo pózovali. Fotit je můžete z libovolné blízkosti, oni stejně neutečou.