Červený „knoflík“

Scénka popsaná v úvodu by se třeba mohla objevit v nějaké bláznivé komedii, kde se zlému padouchovi nic nezdaří a zásluhou hrdinů má happy end. Pravda je, že „červený knoflík“ se ve filmech objevil a obvykle sloužil jako varování při nějakém nebezpečí. Stisknutím se rozsvítila červená světla a zazněl poplašný signál. Obraz „vůdce“, který stisknutím červeného tlačítka – třeba nechtěně – rozpoutá peklo a zničí celý svět se tak nějak v moderní kultuře zabydlel. Původ výrazu „stisknout tlačítko“ může mít kořeny ve druhé světové válce, kdy piloti stisknutím tlačítka signalizovali posádce, aby opustila letadlo.

Stačí stisknout a je konec

Žádné červené – jaderné tlačítko není. Prst na tlačítku, které stisknutím může rozpoutat jadernou válku symbolizuje rychlost, jakou lze odpálit jadernou zbraň a také nekontrolovatelnou moc či pravomoc představitele státu, který by ji použil. Jde o obrazné rčení schopnosti použít jadernou zbraň. Během studené války, kdy spolu Sovětský svaz a Spojené státy vedly. tzv závody ve zbrojení se pojem „stisknout jaderné tlačítko“ dostalo do slovníku politiků a představitelů jako zastrašují prostředek. Nicméně, existují „jaderné kufříky“…

Zdroj: Youtube

„Footbal“

Jaderný kufřík či jaderná brašna je zavazadlo, které s sebou nosí prezident Spojených států kdykoli opustí Bílý dům. Lépe řečeno jeho „nosiči“ – prověření asistenti, kteří mu jsou neustále po boku. Ve Spojených státech ho americká armáda vyvinula během vlády J. F. Kennedyho. Přezdívá se mu „football“. Název dostal podle tajného obranného plánu „Dropkick“, v překladu halfvolej, termín užívaný v americkém fotbale.

Americký černý kufřík váží asi dvacet kilo. Neobsahuje červené tlačítko, ale tzv. zlaté kódy, které získává prezident při zvolení. Může jimi schválit jaderný útok. Jsou vytištěné na plastové kartičce, které se přezdívá sušenka. Dále je v kufříku komunikační zařízení. Jeho prostřednictvím může prezident vydávat armádě rozkazy. Dnes „footbal“ mají i viceprezidenti. Samotné zadání kódů nemusí nutně znamenat zahájení jaderného úderu. Prezident se jimi může pouze prokázat jako vrchní velitel.

Zdroj: Youtube

„Čeget“

Jaderný kufřík mají i představitelé Ruska. A to hned tři. Říká se jim „čeget“. Název dostal podle kavkazské hory v republice Kabardsko-Balkarsko (Ruská federace). Byl vyvinut na počátku 80. let 20. století. Je napojen na komunikační systém s kódovým označením Kavkaz. Rovněž umožňuje komunikaci mezi vládními činiteli a velením řízení strategických jaderných. Z kufříku je možné vydat rozkaz o použití jaderné zbraně. Vlastní ho prezident, ministr obrany a náčelník generálního štábu. K odpálení jaderné zbraně je zapotřebí potvrzení z nejméně dvou kufříků.

Faktický jaderný kufřík má prý i Pákistán, jaderné zbraně pak Francie, Čína, Spojené království a Severní Korea.

Zdroje: www.bbc.com, www.history.com, www.dw.com