Bylo zjištěno, že výbuch největší sopky světa by mohlo způsobit například velké zemětřesení.

Vědci z University v Miami a Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science analyzovali pohyby země měřený satelitními daty z radarových a GPS stanic, aby zjistili, kde magma vzniká a jak se mění jeho objem v průběhu času v souvislosti s významnými zemětřeseními. Souvislost je nasnadě.

Lávový krb se plní

Mauna Loa naposledy vybuchla v roce 1984 a od roku 1843 chrlila lávu dohromady 33 krát. Američtí geologové Bhuvan Varugu a Falk Amelung pomocí GPS dat a satelitních údajů zjistili, že mezi lety 2014 a 2020 se do magmatického krbu vlilo 0,11 kilometru krychlového magmatu.

„Sopka kvůli tomuto prudkému přílivu magmatu zažívá doslova stres, který může uvolnit pouze zemětřesení," říká Bhuvan Varugu. „Jenže toto zemětřesení s největší pravděpodobností vyvolá silnou erupci. Zemětřesení o síle 6 nebo větší by dokázalo uvolnit napětí způsobené přílivem magmatu pod západním bokem sopky," řekl Bhuvan Varugu a hlavní autor studie.

Velké změny v toku magmatu

Z množství magmatu byli vědci schopni určit, že v roce 2015 se magma začalo kumulovat na jižní straně, kde je nižší topografická nadmořská výška a magma tak mohlo překonávat menší topografický tlak. Poté, co v roce 2017 tok magmatu klesl, se inflační centrum vrátilo do své předchozí horizontální polohy, v níž bylo v období 2014–2015. Takové změny pohybu magmatu nebyly nikdy dříve pozorovány.

„V Mauna Loa spolu pohyb magmatu a sama erupce neodmyslitelně souvisí," řekl Varugu. „Příliv nového magmatu začal v roce 2014 po více než čtyřech letech pohybu východního křídla směrem k moři – což otevřelo prostor v trhlinové zóně, aby tudy magma mohlo proudit."

Důvod k erupci

Vědecké závěry tedy ukazují, že magma se přemísťuje v přímé souvislosti se zemětřesením a že pohyby podél téměř horizontálních zlomů pod boky sopky jsou základními rysy jejího dlouhodobého růstu. Vybuchne tedy sopka v blízké budoucnosti?

„Pokud bude příliv magmatu pokračovat, je to pravděpodobné, ale ne nezbytně nutné," říká Varugu. „Topografické zatížení je velké, magma se také může šířit laterálně přes trhlinu".

„Zemětřesení by mohlo výrazně změnit rozdané karty," řekl Falk Amelung, profesor katedry mořské geovědy školy UM Rosenstiel a hlavní autor další odborné studie. „Zemětřesení by uvolnilo plyny z magmatu stejně, jako tomu je, když protřepete lahev se sodou, čímž by se vytvořil další tlak a dostatečný vztlak k rozbití skály nad magmatem."

Kdy? Nevíme. Ale domněnky existují

Podle vědců existuje mnoho nejistot a jen málo jistot. Ačkoli je známo, jak velké napětí by stačilo k erupci samotné, velikost zemětřesení bude také záviset na velikosti plochy, která ve skutečnosti praskne. Kromě toho nejsou k dispozici žádné satelitní údaje k určení pohybů před rokem 2002.

„Je to fascinující," říká Amelung, „můžeme vysvětlit, jak a proč se magmatické tělo během posledních šesti let změnilo. Budeme pokračovat v pozorování, což nakonec povede k lepším modelům pro předpovídání dalšího místa erupce.“

Erupcím předcházela zemětřesení

Mauna Loa je 9 kilometrů vysoká a je největší sopkou na Zemi. Při erupci v roce 1950 netrvalo lávě dlouho, než dosáhla pobřeží Kona. Bohužel, spousta lidí se nestihla evakuovat a zemřela. I proto byla vytvořena webová stránka, která ostrovany informuje o lávových proudech a jiných sopečných nebezpečích. Dokonce se mohou podívat na online vysílání z kamery umístěné přímo na hoře.

Obdobná rychlost při příští erupci by ponechala jen velmi málo času na evakuaci lidí. K další velké erupci Mauna Loa došlo v roce 1984.

Kombinace zemětřesení a erupce není přitom nic neobvyklého. Tři dny před výbuchem v roce 1950 se v oblasti objevilo zemětřesení o síle 6,3 stupně a po více než roce následovalo další zemětřesení o síle 6,9 ​​stupně. Pět měsíců před erupcí v roce 1984 bylo zaznamenáno zemětřesením o síle 6,6 stupně.

Podle vědců z Miamské University by stačilo jako impuls k další erupci zemětřesení 6. stupně Richterovy stupnice. Aktivní pozorování z posledních měsíců zjistila, že země se kolem sopky otřásla více než 200 krát a nejsilnější zemětřesení mělo sílu 4,2 stupně. Podle odborníků k bezprostřednímu vulkanickému nebezpečí ještě nedochází, je však jen otázkou času, kdy se sopka naplno probudí.

Zdroje:

www.usgs.gov

news.miami.edu

www.dotyk.cz