Město Villa Epecuén se nachází 480 kilometrů od hlavního města Argentiny Buenos Aires a vzniklo v roce 1921. Leží na břehu stejnojmenného jezera, jehož slaná termální voda byla v minulosti oblíbenou turistickou atrakcí. Ve svých nejlepších časech mělo městečko přibližně 1500 obyvatel a v letní sezóně lákalo k návštěvě nejen údajnými léčivými vlastnostmi slaného jezera ale také svým luxusem houfy lidí z širokého okolí.

Lázeňské městečko nabízelo svým návštěvníkům bezmála 300 podniků

Proslulé středisko sousedící s několika lagunami poskytovalo svým návštěvníkům pestrý výběr odpočinku. Lidé tu našli dostatek pohody a možností, jak strávit volné chvíle. Nacházelo se tu asi 280 podniků. Mezi nimi byly hotely, restaurace i penzióny.

Přívalové deště zhatily životy místních obyvatel

V osmdesátých letech se však ráj postupně proměnil v peklo. Z důvodu vyšších srážek docházelo ke stoupání hladiny v jezeře a okolo města byla vybudována ochranná protipovodňová zeď. Série silných lijáků však hráz 10. listopadu 1985 přeci jen protrhla a došlo k zaplavení celého města. Ničivá vlna dokázala pohřbít celé Epecuén i s tím, co za dlouhé roky lidstvo vybudovalo. Ruiny zůstaly pod hladinou bezmála čtvrt století. Tamní obyvatelstvo však bylo naštěstí včas evakuováno.

Do města se vrátil jeden původní obyvatel

Z honosných staveb zbyly v Epecuenu pouze holé ruiny. Obyvatelé se sem už nikdy nevrátili, tedy až na jednoho – staříka Pabla Novaka. Ten tu žije v nedostačujících provizorních podmínkách a své dlouhé osamocené dny tráví cyklistickými projížďkami po okolí zřícených domů. Občas tu narazí na zvědavce, které láká město, jenž bylo smazáno z mapy, nebo sběrače zrezivělých kovů.

Sůl všude, kam se podíváš

Trvalo téměř 25 let, než voda pomalu ustoupila a po svém ústupu za sebou zanechala bílou vrstvu soli na všem, co obklopovala. Viditelně poničené byly kromě staveb také hroby na zdejším hřbitově. Některé zůstaly po povodni dokonce otevřené.

Zničené hotely, rezavé vraky a zkamenělé stromy jsou realitou dnešních dní. Epecuen už jen vzdáleně připomíná ozdravný rezort. V současnosti je ale opět turistickou atrakcí, nikoli však jako lázeňské město, nýbrž jako město duchů.

Zdroje: www.novinky.cz, zoommagazin.iprima.cz, www.idnes.cz