Od července do prosince se kolumbijská řeka Caño Cristales každoročně proměňuje v kouzelnou barevnou stužku, vinoucí se tamní, pro nás tak exotickou, krajinou. Řeka barev, jak jí domorodci také říkají, má tok dlouhý okolo sta kilometrů a ve svém nejširším místě má pouhých dvacet metrů. Nejde tedy o žádný veletok, ale svoje místo na výsluní popularity si jistě zaslouží. Takové barvy, jaké umí vykouzlit, prý nikde jinde na světě nejsou k vidění.

Tekutá duha v říčním korytu

Abychom si naplno užili kouzla, které tato řeka předvádí, měli bychom se vydat k její části, označované jako El Paso de la Danta. Právě zde jsou její barvy nejsytější a celá řeka tak budí dojem, jako by jejím korytem protékala duha. Dnes mají turisté a milovníci přírodních zajímavostí to štěstí, že je sem v době, kdy je řeka nejkrásnější, povolen vstup – ačkoliv pouze v doprovodu průvodce. Ještě nedávno tomu ale bylo jinak, když kolumbijská vláda z obavy o bezpečnost návštěvníků tuto oblast pro jistotu uzavřela. Nebezpečí nepřicházelo od přírody, jak bychom se mohli domnívat, ale od partyzánů, kteří se pohybovali příliš blízko tohoto unikátu a bylo jen těžko odhadnutelné, jak se zachovají.

Nejen řeka láká k návštěvě

Každý, kdo sem bude vážit dlouhou cestu, dostane za svoji odvahu a úsilí skutečně neopakovatelný zážitek. Úchvatné barvy Caño Cristales jsou sice tím hlavním lákadlem, které sem turisty přivádí, ale i samotné okolí, jímž řeka protéká, stojí za návštěvu. Pohoří Serranía de la Macarena, tyčící se nad krajinou v departementu Meta, je místem, kde se setkává pestrost živočišných i rostlinných druhů hned několika oblastí. Jde o Amazonii, Andy a Orinoko.

Příroda bohatší, než si umíme představit

Každá z těchto specifických oblastí je zajímavá sama o sobě, a co teprve ve chvíli, kdy se jejich kouzlo propojí… Kdo se vydá ke Caño Cristales, může cestou jako bonus najít mnohé z přibližně padesáti druhů orchidejí, potkat mravenečníka, jaguára nebo pumu, ale také více než tisíc druhů zástupců hmyzí říše nebo některého ze stovky druhů hadů, kteří se zde vyskytují. Opatrnost je tedy rozhodně na místě, ostatně stejně jako ve kterékoliv jiné části deštného pralesa, savany nebo zkrátka “jen” lesa těchto zeměpisných oblastí. Všechny tyto biotopy totiž v okolí duhové řeky najdeme.

Zdroj: Youtube

Jak vzniká duhová řeka?

Vraťme se ale ke kouzelným barvám Caño Cristales. Čím jsou způsobeny? Může za ně malá rostlinka Macarenia clavigera z čeledi nohonitcovitých, která je schopná měnit barvu podle intenzity slunečního záření, které na ni dopadá. A tak zatímco na přímém osvětlení se zbarví do červena, ve stínu je zelená a dokáže vytvořit i mezistupně těchto barev. Za žlutou barvu pak mohou místní minerály. Jak je vidět, příroda je skutečně všemocná a my můžeme jejím kouzlům jen s údivem přihlížet – třeba na břehu Caño Cristales.

Zdroje: aventurecolumbia, fundacionaquae, wikipedia