Kam si tedy utíkají odpočinout oblíbené hollywoodské hvězdy, bývalí prezidenti nebo nejmovitější byznysmeni světa, když se chtějí na pár dní ukrýt před každodenním shonem? Nejatraktivnější destinací je pro tyto lidi luxusní resort The Brando s širokými službami All Inclusive, která se nachází na ostrůvku Onetahi v panenském atolu Tetiaroa vzdáleném 20 minut letu od Tahiti. Ostrov kdysi zakoupil hollywoodský herec Marlon Brando a rozhodl se na něm vybudovat ekologický ráj.

Kdysi letní sídlo královské rodiny, dnes luxusní resort hollywoodských hvězd

Místem odpočinku je však už odpradávna. Ještě než si tento kus planety oblíbili největší boháči, sídlila tu v letních měsících původní tahitská královská rodina. „Mou mysl vždy utiší, když si představím, jak v noci sedím v jižních mořích na svém ostrově. Snad Tetiaroa zůstane navždy místem, které bude připomínat Tahiťanům, kdo jsou a kdo před staletími byli,“ nechal se slyšet Marlon Brando.

Jak se Brando o tomto ostrově dozvěděl?

Tetiaroa ve Francouzské Polynésii objevil oscarový herec Brando známý například z filmů Tramvaj do stanice Touha, Kmotr anebo Poslední tango v Paříži při natáčení snímku Vzpoura na Bounty v roce 1960 a později na první setkání s tímto rájem na Zemi vzpomínal: „Bylo to mnohem krásnější, než jsem kdy mohl vůbec očekávat.“ Stejný pocit zažívají i nejnáročnější turisté, kteří se na ostrov pojmenovaném po herci The Brando, vydávají. Ostrov nebyl to jediné, čemu tu Marlon Brando propadl – při natáčení Vzpoury na Bounty se seznámil s Tahiťakou Taritiou Teriipaiou, se kterou se později oženil.

Tetiarou si Brando koupil po šestiletém vyjednávání za 200 000 dolarů. Musel se za něj dokonce tehdy přimluvit i francouzský prezident! Se svou ženou tu časem vybudoval přírodovědnou stanici i malou hotelovou vesničku pro své přátele z Hollywoodu. Mezi prvními hosty byli například Quincy Jones nebo Robert De Niro.

Zaměřeno na ekologii

Brandovým cílem bylo postavit resort, jenž by byl šetrný k přírodě a nepoškozoval život pod vodou i nad ní. To, co se už nestihl během života, dokončily jeho děti. Brandův syn Simon na izolovaném ostrově vyrostl a má největší podíl na tom, že se resort The Brando v červnu 2014 otevřel i dalším návštěvníkům.

Pokud vám nevadí utratit minimálně 100 000 korun za noc, můžete do místního resortu, který i dnes řídí Brandova rodina, zajet na opravdu pěknou a údajně i ekologicky šetrnou dovolenou. „Většina lidí má za to, že u luxusní turistiky pro nejbohatší klienty není pro ekologii místo, a když zaplatí tolik peněz, ani na tom vlastně nesejde. Resort Brando jako první ukazuje, že to možné je a že ani bohatí nemusejí životnímu prostředí nutně škodit,“ říká profesor Graham Miller, který přednáší o udržitelném rozvoji na University of Surrey v anglickém městě Guildford.

Kapacita je 80 hostů, počet zaměstnanců je téměř trojnásobný!

A jak takový luxus vypadá? Místní pláž tu lemuje 36 prostorných vil a každá má svůj vlastní bazén, venkovní vanu a terasu. O jídlo se hostům stará někdejší osobní kuchař bývalého francouzského prezidenta Sarkozyho Guy Martin. Hrdý majitel tří michelinských hvězd je specialistou na mořskou kuchyni, ve které spojuje tradiční recepty s moderními postupy a dotváří tak jedinečnost místa ve Francouzské Polynésii. Maximální kapacita resortu je 80 hostů, personál tvoří 200 zaměstnanců, mezi nimiž jsou i pracovníci výzkumné stanice. Ti vám prozradí vše o každém zvířeti nebo rostlině, na které na atolu o rozloze 6 kilometrů čtverečních narazíte. Kolik přesně tato sranda stojí? Cena za jednu noc se pohybuje mezi 4 a 11 tisíci dolary, v přepočtu 100 až 375 tisíc korun.

ZDROJE:

https://www.dovolenasnu.cz/francouzska-polynesie/the-brando

https://forbes.cz/ostrov-kteremu-propadl-marlon-brando-za-100-tisic-korun

https://www.denik.cz/cestovani/cestovani-polynesie-tetiaroa-atol-ostrov-dovolena