Vodopád Salto Angel měří bezmála jeden kilometr a voda padá volným pádem neuvěřitelných 807 metrů! Tenhle světový unikát objevený teprve před sedmasedmdesáti lety (viz Legendární...) se schovává v národním parku Canaima. Vede k němu dobrodružná a náročná cesta, přesto se jedná o velmi oblíbené výlety. Proč? Vždyť jde o jedno z nejkrásnějších míst na Zemi!

PARK, HORY A VODOPÁDY

Zájemci o toto dobrodružství musí vyrazit do Venezuely, státu na severním pobřeží Jižní Ameriky. Z hlavního města Caracas pak vede ještě dlouhá cesta k tomuto světovému unikátu. Autobusem nebo rychleji vnitrostátním letem je potřeba se přesunout do města Ciudad Bolívar. Právě tady neopakovatelný zážitek začíná...

Dychtiví cestovatelé se při dalším přesunu musí nasoukat do malého letadýlka a asi za hodinu se ocitnou v Canaimě. Tento národní park je zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO a každý, kdo do něj vkročí, brzy pochopí, jak úžasné toto místo je.

Pro vaši představivost, celý park by zabral téměř polovinu území celé České republiky! Sladkým uvítáním je koupání v laguně, dále pak průchod za tunami padající vody mezi skálou a proudem vodopádu Sapo. Na toulkách neznámým pralesem ostatně na řečiště překonávající výškové rozdíly narazíte na každém kroku. Na „vině" jsou všudypřítomné stolové hory, nevšední horské masivy připomínající kvádry zabírají 65 % parku.

Na výběr dvě cesty

Jak na téhle ploše najít nejvyšší vodopád světa Salto Angel? Bez znalostí místních průvodců a indiánů nemá turista žádnou šanci. První možností (levnější a častěji využívanou) je vyhlídkový let vrtulníkem. Jenže Angel sice uvidíte z ptačí perspektivy, zato jen z malého okénka, a když bude zrovna v mracích, neužijete si prakticky nic.

Druhá cesta k vodopádu je o poznání divočejší. Skupinky dobrodruhů nasednou na úzkou dřevěnou kanoi a vydají se na šestihodinovou plavbu proti proudu řeky Carrao. Už jen na jízdu se dvěma indiány, řídícími motorovou loďku, účastníci nikdy nezapomenou. Cestou se plavidlo tak tak vyhne obrovským balvanům vykukujícím z hladiny a přes neutuchající řev motoru je plavba mezi stolovými horami a vodopády romantikou s velkým R. Ale to jsou jen malé předkrmy...

Angel je totiž jen jeden. Po plavbě čeká odvážné turisty ještě poslední hodina už pěšího stoupání pralesem k patě jejich cíle. Salto Angel jako by padal z nebe a každý, kdo se dostane až sem, musí pořádně zaklonit hlavu, aby dohlédl na jeho vrchol.

Na skalce pod vodopádem někteří fotí jako zběsilí, jiní obdivují miliony litrů vody padající nezastavitelně dolů a další síla okamžiku tak dojme, že se rozpláčou. Pod vodopádem postavili Venezuelané ubytovací kemp, a tak si neutuchající šumění užijí odvážlivci i přes noc. Co je víc než usínat uprostřed džungle na úpatí nejvyššího vodopádu světa?

LEGENDÁRNÍ OBJEV

Jimmy Angel byl mladý americký pilot, který ve stolových horách ve venezuelských pralesích hledal zlato a při jednom z přeletů zahlédl tajemný vodopád. V roce 1937 se s manželkou a dvěma přáteli vydal na průzkumný let. S hornoplošníkem se mu sice podařilo přistát těsně u hrany vodopádu, ale poškozený podvozek je tu uvěznil. Po desetidenním pochodu našli Angel a ostatní schůdnou cestu ze stolové hory, díky pomoci indiánů se dostali zpět do civilizace a všem o nekonečném vodopádu pověděli. Od té doby nese jeho jméno.