David Copperfield, svým skutečným jménem David Seth Kotkin, je světově známý kouzelník a iluzionista. Absolutní špička ve svém oboru. Jako dítě byl sice velice plachý a samotářský, ale kouzla předváděl jako na běžícím páse. Své první kouzelnické představení uspořádal ve svých dvanácti letech pod jménem Boy Divino. Ve stejném věku se tomuto oboru začal věnovat profesionálně. Stal se historicky nejmladším členem Společnosti amerických kouzelníků, a ve věku šestnácti let dokonce přednášel o magii na univerzitě v New Yorku. Během kariéry dokázal prodat přes 40 milionů lístků na svá vystoupení a vydělat si tím víc než 4 miliardy dolarů. Ročně si různými vystoupeními a prodejem vlastního jména přijde na zisk kolem 60 milionů dolarů, což jej dlouhodobě řadí do dvacítky nejvýdělečnějších celebrit světa. Veleúspěšný kouzelník letos v září oslavil pětašedesáté narozeniny.

Naprosto nepochopitelná kouzla. Co všechno už Copperfield dokázal?

Copperfield, jenž dodnes aktivně vystupuje na svých kouzelnických show v Las Vegas, dokázal přežít nebezpečný pád do Niagarských vodopádů, projít Velkou čínskou zdí, uniknout z vězení Alcatraz, odkud se nedokázal dostat ani samotný Al Capone (†48), nechat zmizet sedmdesátitunový jídelní vůz v Orient expresu nebo levitovat nad Grand Canyonem, což byl trik, jehož příprava mu trvala neskutečných 7 let! V jedné ze svých show dokonce zničil a obnovil baseballovou kartu v hodnotě přes milión dolarů přímo před očima jejího dosti nervózního majitele, slavného hokejisty Wayna Gretzkého.

Zmizení sochy Svobody je ovšem absolutní majstrštyk

To ovšem stále nebylo nic v porovnání se šokujícím trikem, během nějž nechal v přímém přenosu před očima obyvatel New Yorku a před zraky 50 miliónů televizních diváků zmizet Sochu svobody. Zatímco jiné triky po něm převzali a zdokonalili jiní, aura dokonalé magie kolem zmizení 46 metrů vysoké sochy se pořád ne a ne rozplynout. V roce 1983 se odehrálo na Liberty Island něco, co nikdo nečekal

Jak to tenkrát přesně probíhalo?

Dvacet diváků, usazených na pódiu lemovaném plátěnými kulisami, byli spolu s obsluhou několika kamer svědky toho, jak prozářená plocha se Sochou Svobody mizí za oponou… Po jejím spuštění skutečně zmizela úplně! Jediné, co zůstalo, byla světla podsvícení, kroužící vrtulník a prázdné místo na radaru, který scénu snímal. Zavládlo vzrušení, napětí a zbyla jedna velká záhada! Z pohledu televizních diváků to vypadalo opravdu dost věrohodně.

Copperfield před kouzelnickou show dal slib, že ve hře nebude žádný kamerový trik, a celý přenos zázraku bude nesestříhaný vysílán „on-line“. To však neznamená, že ona dvacítka diváků na malém pódiu nemohla být předem domluvení herci. Dá se skutečně věřit slovu profesionálního kouzelníka a vlastně tím pádem i lháře?

Hodina pravdy. Jak to dokázal?

Teď přichází ta chvíle, kdy vás zřejmě zklameme. Finta, jež vzala dech celému světu, spočívala ve dvou maličkostech. Tou první bylo, že kruh oslňujících světel, svítících na velkou Sochu, nebyl jeden. Ale dva. A ten první zhasnul poté, co se Socha dostala za oponu. Druhý, parametry naprosto totožný kruh světel, stál pár desítek metrů stranou, a rozsvítil se až poté, co šla opona dolů. Tudíž k žádnému zmizení vlastně vůbec nedošlo.

Druhým bodem plánu bylo, že ona plošina s „diváky“ se během fáze „opona je nahoře“ pootočila asi o 30°. Takhle jednoduché to vlastně bylo! Socha Svobody stála pořád na svém místě, změnil se jen úhel výhledu diváků a kamer, jež se díky otočnému hledišti rázem koukali jinam, do prázdnoty prozářené podobně rozestavěnými světly. Také si říkáte, jak je možné, že si lidé nevšimli toho, že se s nimi plošina, byť pomaličku a jistě tiše, otáčí? David zřejmě nelhal o tricích kamer, o najatých hercích si však pravdu nechal nejspíš pro sebe. Úspěch triku garantovaly plátěné kulisy. Záležitosti jako radar a vrtulník sloužily jen k odvedení pozornosti… Ačkoliv je tento trik oproti všem jiným a mnohem propracovanějším až dětsky naivní, sežrali jsme mu ho všichni i s navijákem!

Zdroje:

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/74773/nechal-zmizet-sochu-svobody

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/537910/copperfield

https://www.tycico.cz/odhaleno-7-nejvetsich-kouzelnickych-vysvetleno

https://www.prochlapy.cz/clanky/david-copperfield-zmizeni-sochy-svobody

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-svetove-celebrity/690384/iluzionista