Osud Ďatlovovy expedice je jednou z největších záhad 20. století. Muži, kteří se vydali na výpravu k hoře Otorten na ruském Uralu, za velice tajemných okolností zemřeli. Expedice pojmenovaná podle svého vedoucího, 23letého Igora Alexejeviče Ďatlova, během své cesty poctivě pořizovala fotografie a svou cestu mapovala také zápisy do deníku. Detaily z expedice dodal také Jurij Judin, jediný přeživší, který si zachránil život tím, že se ze zdravotních důvodů musel od skupiny odpojit. Než v roce 2013 zemřel, smrtí svých přátel se snažil objasnit, bohužel marně.

Turisté zemřeli za velice záhadných okolností

Když se skupina přestala ozývat, vydal se ji hledat pátrací tým. V jednom z průsmyků, který nyní nese Ďatlovovo jméno, našel tým devět mrtvých těl. Jejich stan byl zasypaný sněhem a rozříznutý zevnitř. Někteří z mužů byli pouze ve spodním prádle, a nocleh ve třicetistupňovém mrazu opustili z neznámých důvodů bosí. Další měli celkem zvláštní zranění – polámaná žebra, roztříštěné lebky, chybějící jazyk. Podle pitvy žádné z těchto zranění nezpůsobilo smrt a ani známky boje vyšetřovatelé na místě nenašli.

Proč muži zmizeli?

Mezi lidmi začaly kolovat různé teorie o tom, co nebo kdo mohl smrt členů výpravy způsobit. Spekulovalo se o útoku uprchlíků z gulagu, loupežném přepadení lidmi z místního kmene, konfliktu přímo mezi členy expedice, útoku Yettiho, únosu mimozemšťany nebo výbuchu testované tajné rakety. Příběh, který dráždil fantazii mnoha amatérských badatelů, se stal i námětem několika filmů. Finsko-americký režisér Renny Harlin natočil v roce 2013 horor Incident v Ďatlovově průsmyku, který se pod názvem Záhada Hory mrtvých objevil i v českých kinech.

Konec spekulacím

Oficiální verzi představila v roce 2020 ruská prokuratura. Konečný verdikt zní: Výpravu zabila lavina a špatná viditelnost. Rusko zkoumalo podle serveru Newsru.com 75 verzí smrti turistů před více než 60 lety. Pro nedostatek důkazů byly kriminální hypotézy vyloučeny.

Jak to tedy přesně bylo?

„Hypotéza o lavině byla plně potvrzena, ale nebyla jedinou příčinou,“ uvedl zástupce náčelníka generální prokuratury pro Ural Andrej Kurjakov před novináři. Po lavině, která zasáhla část stanu výpravy, členové expedice stan rozřízli, aby se dostali ven, a uprchli po svahu dolů k asi 50 metrů vzdálenému kamennému valu, představujícímu přirozenou překážku.

Podle dalších závěrů neměli při zběsilém útěku do bezpečí čas se obléknout, a výprava se navíc rozdělila. Jedna skupina se později pokusila vrátit pro vybavení, aby mohli přenocovat venku. V takřka nulové viditelnosti však členové výpravy nedokázali stan najít, a nakonec se pod nimi propadla sněhová vrstva. Utrpěli při tom smrtelná zranění a pozdější zohavení těl údajně způsobila tíha sněhu.

Dva lidé zemřeli u ohniště. Ostatní se snažili plazit ve svých stopách ke stanu, ale ve vichru při teplotě minus 45 stupňů hned umrzli. A ti, kdo se snažili vyhrabat si ve sněhu úkryt, strhli další lavinu, která se jim stala osudnou. Tři turisté podle prokurátora podlehli zraněním typickým pro laviny. Ostatní umrzli.

„Byl to hrdinný boj. Nevypukla panika. Ale za daných okolností neměli šanci se zachránit,“ dodal.

Zdroje: www.stoplusjednicka.cz, www.idnes.cz, zpravy.aktualne.cz