Nejteplejší a nejníže položené místo na zemi jako by mělo spoustu prvenství. Třeba nejbizarnější nebo nejžlutější.

Za nejteplejší obydlené místo světa se považuje Dallol v Etiopii. Je však pravda, že už není obydlené v pravém slova smyslu; většina obyvatel se již odstěhovala. Celoroční průměrná teplota zde dosahuje 34,4 °C. Dallol se nachází na okraji Afarské (Danakilské) prolákliny, kde se země propadá o 116 metrů pod úroveň moře, a drží prvenství i v nejníže položeném místě na světě. Nedaleko leží také stejnojmenná sopka

Danakilská proláklina se nachází na severu Etiopie, daleko od obydlených oblastí. Nehostinná krajina se nepodobá žádné jiné na zemi. Je tvořená solemi přítomnými v půdě, vroucí vodou bublající z horkých pramenů a jedovatými plyny ucházejícími z podzemí.

Zdejší sopka Dallol naposledy explodovala v roce 1926. A právě tento výbuch vytvořil tuto neskutečnou krajinu. Vrchol sopky je 48 metrů pod úrovní moře, zároveň se jedná o jedno z nejhůře dostupných míst na planetě. Pro místní však požehnáním – stalo se důležitou zásobárnou soli.

Zapomenutí Afarové

Jediní lidé, kteří v místě žijí – Afarové – obývají také Etritreu a Džibutsko. Někdy se pro toto etnikum užívá označení Danakilové, pro severní Afary a Adelové (či Adalové) pro jižní Afary, podle dřívějšího Adalského sultanátu. Afarové jsou kočovnými pastevci a zemědělci.

Ale už i Afarové se z osady téměř vystěhovali a od roku 2005 je etiopským statistickým úřadem osada vedena jako město duchů.

Město duchů

Dallol je neobyvatelný, ale jeho nádherné barvy – oranžová, zelená a žlutá – přitahují ročně mnoho návštěvníků. A někteří lidé tam dokonce chodili za prací – těžila se zde sůl (potaš, tj. hygroskopická sůl kyseliny uhličité). O sůl nejprve začali projevovat zájem Evropané, později se pokoušeli i Američané nebo Indové. Výsledkem jsou tisíce rozesetých solných dolů po celé oblasti. Většina zaměstnanců místo již opustila, ale někteří zůstávají. A Etiopie tak má svoje město duchů.

Těžit se začalo na začátku 20. století a přestalo se v 60. letech. Většina budov byla vyrobena z bloků soli, a tak z města kvůli extrémně agresivnímu prostředí téměř nic nezůstalo.