Osada Dallol ležící na okraji Danakilské prolákliny byla do roku 2005 pokládána za trvale nejteplejší obydlené místo na světě. Lidé tady museli snášet průměrné roční teploty kolem 35 °C. Jenže dnes už tu na nikoho nenarazíte. Lidé zdejší lokalitu opustili s největší pravděpodobností právě kvůli vysokým teplotám, ale i z důvodu, že sem nevedou silnice.

Jako byste se ocitli na jiné planetě

Nejníže položené sopečné útvary na Zemi jsou obklopené hydrotermálními poli s horkými prameny. Z nich se vylučují chlorid železnatý a hydroxid železitý, jenž na vzduchu tvrdnou a barví solné usazeniny i jezírka na zeleno. V jezírcích s jedovatou vodou v kráteru sopky se tvoří malé fontány. K vidění jsou až tři metry vysoké žlutooranžové solné sloupy. Hra barev vznikla pronikáním sopečného magmatu přes usazeniny solí – oblast byla dříve zalita Rudým mořem. Speciální geologické podmínky napomáhají k tomu, že to zde vypadá jak na jiné planetě. Bez pochyb by se tu mohl natáčet například film o výpravě na Mars či jinou vzdálenou planetu.

Přirozený a aktivní mikrobiální život tu neexistuje

Na toto unikátní místo se v roce 2018 vydala vědecká expedice, jež měla za cíl zjistit, zda se tu nachází nějaký život. Vědci v Dallolu pátrali po Archeae neboli jednobuněčných mikroorganismech, které jsou známy jako extrémofilní, což znamená, že dokážou přežít v oblastech s extrémními teplotami, extrémní kyselostí, anebo vysokým obsahem soli. A to se skutečně podařilo. Jenže záhy zase vyvrátilo! Jak je to možné? Tým francouzské mikrobioložky Jodie Belillaové jejich vzorky odebrané ze čtyř zón geotermální oblasti v Dallolu prozkoumal a zjistil, že bakterie jsou cizího původu a do blízkosti kráterů je zanesli turisté.

Výsledným verdiktem tedy je, že přirozený a aktivní mikrobiální život v Dallolu neexistuje.

Voda jako kyselina z autobaterie

Prameny v Dallolu chrlí vodu, která je plná chloru a síry, je extrémně slaná a vře při teplotě 180 °C. Neobsahuje žádný kyslík a je tak kyselá, že se její pH blíží k nule, což odpovídá kyselině v autobaterii.

Dostanete se sem pouze na velbloudu

Dallol je jedno z nejhůře dostupných míst na celé planetě. Nevedou sem silnice a nepomůže vám ani dobré terénní auto. Ke kráteru se musí projet přes solné pole a tam se těžký vůz snadno propadne. Nejbezpečnějším přepravcem jsou velbloudí karavany. Kdo tedy chce Dallol navštívit, musí se vydat do města Mek’ele, odkud se k přírodnímu unikátu organizují čtyřdenní výpravy. Nejlepší je sem vyrazit v měsících listopad až březen, kdy tu panují relativně snesitelné teploty.

Důležitá zásobárna soli

Tamní voda je extrémně slaná, v některých případech až 10x slanější než běžná mořská voda. A ačkoliv je cesta sem vskutku náročná, obchodníci se solí se odradit nenechají. Téměř sto procent etiopské soli totiž pochází právě odsud. Mimo to se exportuje také do Súdánu.

Zdrojje: nedd.tiscali.cz, magazin.travelportal.cz, vyslapy.cz, www.blesk.cz