Milujete cestování, dobrodružství nebo úchvatné přírodní úkazy? Právě pro vás je tedy Madagaskar tou správnou destinací.

Miliony let dlouhá izolace

Ostrov sedm a půl krát větší než Česká republika se oddělil od okolních pevninských bloků před 130 miliony let a letitá izolace způsobila řadu unikátů. Vždyť lidé ostrov osídlili teprve před dvěma tisíci lety.

Tento historický nepoměr umožnil fauně a flóře zachovat si svou jedinečnost. Vzhledem k velikosti ostrova je k vidění od každého něco: divoký deštný prales na východě, nekonečná horská skaliska se táhnou od severu až k jihu, a pro ten je zase charakteristická suchá trnitá buš.

Kouzlo Madagaskaru je prostě neopakovatelné a díky bohu ochraňované. Jde o jednu z prvních zemí světa, která začala budovat systém chráněných území. První vznikla už v roce 1927 a dnes je jich tu asi 50. Přes veškerou snahu se všechny unikáty zachovat nepodařilo. Vyhuben byl třeba lemur Megaladapis, který byl podle kosterních pozůstatků velký jako osel! Mimochodem, věděli jste, že všichni lemuři obývají výhradně Madagaskar.

Fotogenické scenérie

Při toulkách po krásách ostrova se využívá nejčastěji letecká a automobilová doprava. Turisté si většinou najmou auto i s řidičem/průvodcem, protože zdaleka ne všichni obyvatelé mluví francouzsky. Dalším úředním jazykem je totiž malgaština, kterou sice mluví víc lidí na světě než češtinou (asi 20 milionů), ale žádný Evropan nemá šanci jí rozumět...

Mezi místa, která najdete ve všech průvodcích, patří národní parky Ranomafana a Montagne d´Ambre tvořené pralesy. Tady se odehrávají hony na roztomilé lemury nebo třeba nejmenšího chameleona na světě (měří jeden centimetr) a další zástupce unikátní flóry. Jen se každý návštěvník musí smířit se stovkami otravných pijavic.

Oproti tomu park Isalo je hornatý a zdejší přírodní scenérie jsou tím pravým rájem pro fotografy. Milovníky skal uspokojí také park Ankarana. Nejfotografovanějším místem ostrova je ovšem Avenue du Baobab. Jedinečné a obrovské stromy rostou už jen na pár místech Afriky a Austrálie a s nápadnými kmeny se vyjímají kolem prašné silnice. Kouzelné jsou jejich snímky během západu slunce.

A protože na mnoha místech lemují pobřeží Madagaskaru také pláže, kde se dá vykoupat v průzračné vodě.