Nejnebezpečnější železnice světa

Výstavba ekvádorské železnice byla pozoruhodným počinem, který před více než sto lety umožnil překonávat Andy a spojoval Quito s Guayaquilem s cílem zlepšit ekonomiku země.

První lokomotiva přijela 25. června 1908 do stanice Chimbacalle v Quitu, odkud ujela 452 kilometrů. Jednalo se o velkou historickou událost a jedinečný zážitek. Cestujícím se nabízel pohled na panenskou krajinu a vzdálené sopky Chimborazo, Cotopaxi a Carihuairazo.

Zajímavostí je, že Quito leží ve výšce 2800 metrů nad mořem, abyste se do něj dostali, museli jste překonat celé ekvádorské pohoří. Při stavbě železnice inženýři narazili na více než čtyřicetimetrové defilé volného pádu, které ztěžovalo jejich práci.

Ačkoliv jde o nejnebezpečnější železnici světa, kterou i dnes ohrožují laviny a příkrý sráz, je tato železnice jednoznačně jedním z největších mistrovských inženýrských děl, která kdy v Ekvádoru vznikla.

Oblíbené místo turistů

Nejnebezpečnější železnice světa si označení "Ďáblův nos" vysloužila v roce 1901, kdy na tomto úseku kvůli náročnosti stavby zemřelo velké množství dělníků. Na stavbě trati se podílelo na 3 000 Jamajčanů a 1 000 Portorikánců. Během stavby polovina z nich přišla o život.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Přestože velká část železnice zchátrala, úsek "Ďáblova nosu" stále existuje. Stal se oblíbeným místem turistů z celého světa. Ti se sem sjíždějí, aby jízdu po této části železnice zažili na vlastní kůži.

Dříve mohli cestující sedět na střeše vagónů. Znamenalo to vzrušení a ohromnou zábavu schovanou za velkým nebezpečím. Pochopitelně došlo k několika smrtelným úrazům. Z tohoto důvodu se dnešní jízdy omezily pouze na vnitřní prostory vlaku.

Související články

Denně jsou v nabídce tři jízdy, a to v časech 8:00, 11:00 a 15:00 hodin. Po nástupu do vlaku dostane každý cestující informační přednášku o historii ekvádorské železnice a úseku Ďáblův nos.

Jízda vlakem přes Ďáblův nos trvá pětačtyřicet minut a vede z městečka Alausi dolů do Silambe. Jedná se o cestu nádhernou horskou krajinou s převýšením jednoho kilometru.

V Silambe vás přivítá skupina tradičně oblečených místních obyvatel, kteří vás pobaví tancem a provedou muzeem, kde najdete veškeré informace o stavbě železniční trati. V ceně jízdy je také lehké občerstvení a nápoj.

interestingengineering.com, www.greatrail.com, www.ecuadorrail.net