Tragické příběhy se stejným koncem

Přestože se pojem bermudský trojúhelník užívá teprve od roku 1964, kdy jej poprvé použil americký autor V. H. Gaddis ve svém článku o neobvyklých a nevysvětlitelných jevech, příběhy o podivných úkazech v tajemném trojúhelníku se vyprávějí už tisíce let. I sám Kryštof Kolumbus tam prý spatřil ohnivý jazyk, který pohltilo moře. Je mnoho lodí, jichž trosky leží na dně Ďáblova moře.

Jedna velká záhada také obestírá loď Mary Celeste. Za dosud nevysvětlených okolností se z ní v roce 1872 ztratila sedmičlenná posádka, její kapitán se ženou a malou dcerkou. Za pár dní ji spatřila proplouvající britská loď, jak ji mořské proudy unášejí daleko do oceánu. Novodobé studie vyloučily napadení piráty, cenný náklad zůstal nedotčen. Mluvilo se i o únosu, dokonce mimozemšťany. Na Mary Celeste však chyběl záchranný člun. Nikdy se nenašel. Ani jeho trosky. Možné je i nějaké přírodní neštěstí, jaký by však měla posádka důvod opustit nepoškozenou loď na záchranném člunu, nemá vysvětlení.

Zdroj: Youtube

Bermudský trojúhelník bere životy i dnes

Podivné okolnosti provázejí zmizení velké obří lodi amerického námořnictva USS Cyclops. Na trase přes Bermudy vyplula za příznivého počasí v roce 1918 z Brazílie do přístavu v Baltimore. Posádka neměla potíže, kapitán nevyslal nouzový signál. Loď a s ní tři sta devět členů posádky i náklad s téměř jedenácti sty manganové rudy zmizela bez jediné stopy.

První letadlo, které se ztratilo, je bombardér Flight 19 se čtrnácti letci na palubě. Téhož dne roku 1945 potkal stejných osud dalších třináct lidí na palubě letounu PBM Mariner, kteří se zmizelé letadlo vydali hledat. Štěstí mělo v roce 1949 osmnáct z členů posádky ze zříceného letadla B-29, které se podařilo zachránit. Byli však nelezeni více než šest set kilometrů od místa havárie! V roce 2017 se z radaru vytratilo soukromé letadlo, které ztratilo spojení, trosky byly později nalezeny na Bermudách.

Poslední případ zmizení letadla byl zaznamenán letos v květnu. Některá letadla se zcela vypařila, z jiných se našly vraky. Ať je na vině lidská chyba, obrovské vlny, cyklony a hurikány, nebo neobvyklé magnetické poruchy či únik metanu z ložisek na dně moře, jak vysvětlují příčiny ztroskotaní vědci, Dračí trojúhelník má na svědomí tisíce lidských životů, stovky lodí a desítky letadel.

Zdroje: www.marineinsight.com, www.britannica.com, www.discovermagazine.com