Zdroje: exploretrakaivilnius.lt, www.lithuania.travel, lietuvosgamta.lt

Zrádná Ďáblova jáma

Je považována za jedno z nejtajemnějších míst v zemi a stala se oblíbeným turistickým cílem. Ďáblova jáma je zatopená propast, za jejímž vznikem stojí propad podzemní jeskyně. Jáma má hloubku přibližně 50 metrů a její průměr dosahuje asi 200 metrů. Je obklopena strmými stěnami a její dno je porostlé stromy a keři. Předpokládá se, že Ďáblova jáma vznikla před tisíci lety, v době ledové, kdy tání ledovců způsobilo propadání země.

Ďáblova jáma není jen geologickým fenoménem. Je opředená bohatým folklórem a legendami. Podle místních pověstí je Ďáblova jáma bránou do pekla a říká se, že se v ní o půlnoci za určitých nocí zjevuje sám ďábel. Mezi místními obyvateli koluje o jámě mnoho příběhů a někteří tvrdí, že se z ní v noci ozývají výkřiky a sténání. V jámě prý také straší duchové těch, kteří zemřeli v okolních lesích.

Jednou z nejznámějších pověstí je příběh kováře Juozase. Podle pověsti Juozas uzavřel dohodu s ďáblem, aby mu okoval koně. Výměnou za tuto službu si ďábel vyžádal Juozasovu duši. Juozasovi se ale podařilo ďábla přelstít. Kusem uhlí vyznačil ďáblovi na čelo kříž. To kováře zachránilo před dohodou s ďáblem. Ďábla to však natolik rozzlobilo, že kopl do země a vytvořil propadlinu, jenž je dnes známá jako Ďáblova jáma.

Propast dokonalého tvaru

Navzdory strašidelným pověstem, které Ďáblovu jámu provází, se stala oblíbeným cílem turistů a výletníků. Místo je snadno dostupné autem a k okraji propadliny vede dobře značená stezka. Návštěvníci mohou obdivovat nádherný výhled z horní části nebo se vydat na pěší túru na dno a prozkoumat bujnou vegetaci, která zde roste.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Ďáblova jáma je také oblíbeným místem jeskyňářů. Navazuje na ni velké množství podzemních chodeb a dalších jeskyní, z nichž některé jsou přístupné k průzkumu. Návštěvníci mohou sestoupit do temnoty, nesoucí tvar dokonalého kruhu a objevovat jedinečnost oblasti, včetně stalaktitů, stalagmitů a podzemních řek.

Kromě přírodních krás a kulturního významu má Ďáblova jáma také vědecký význam. Propast je přírodní laboratoří pro studium geologie a hydrologie. Má jedinečný ekosystém a vyskytuje se v ní mnoho vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů.

Ďáblova jáma je jedinečný a tajemný přírodní zázrak nacházející se v Litvě. Je opředena folklórem a legendami a stala se oblíbeným turistickým cílem. Navzdory své strašidelné pověsti nabízí nádherné výhledy, vzrušující možnosti turistiky a speleologie. Na své si tak přijde turista, vědec i milovník folkloru.