Pohádkové místo

Místo se rozhodli prozkoumat místní rybáři, ke kterým se rychle dostala zpráva, že kdesi u alabamského pobřeží leží rybářský ráj. O místě, které nakonec objevili, však neměli sebemenší tušení.

Na místo se spolu s nimi vydal také reportér Ben Raines. Raises je známý svou zálibou v životní prostředí a krásy přírody. Rybáři vzali Raisese zhruba 16 km od pobřeží, aby spatřil něco, o čem se mu ani nesnilo.

"Bylo to jako vstoupit do pohádkového světa," uvedl reportér poté, co na místě spatřil cypřišový ráj.

Raises nazval prastaré místo nadpozemským zážitkem.

Raises ihned poté kontaktoval odborníky z Louisiana State University a University of Southern Mississippi, aby mu pomohli zjistit, jak starý je les, který navštívil. Vědci tak začali datovat jednotlivé kusy cypřišů a brzy přišli se zajímavým závěřem.

Pohádkové místo, které svět spatřil až po ničivém hurikánu Ivan, je staré 60000 let. Odhalilo to radiokarbonové datování. Právě to pomohlo určit, o jak mimořádný objev se jedná.

Prastarý les

Podle vědců je cypřišový ráj více než pouhým lesem. Jde o prehistorickou časovou kapsli nacházející se na alabamském pobřeží. Les vznikl v době, kdy byla hladina moří mnohem nižší a tehdejší část kontinentu se nacházela pod silnou vrstvou ledu.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Spekuluje se, že nalezený cypřišový les je jediný svého druhu, který byl kdy na světe objevený. "Na světě skutečně nic podobného neexistuje," dodal Raises.

"Z doby před 60 000 lety nemáme mnoho záznamů, protože je buď zakryly ledové příkrovy, nebo se hladina moře změnila tak dramaticky, že tyto lokality jsou nyní pod vodou. To je jeden z důvodů, proč jsme z této lokality tak nadšení," řekl Grant Harley, dendrochronolog, který analyzoval dřevo odebrané na tomto místě.

Vědcům se podařilo s objevem cypřišového lesa odhalit i další tajemství. Z pylu nalezeného ve vzorcích sedimentů v okolí stromů zjistili, že jeho podobnost odpovídá více pobřežnímu lesu v dnešní Severní Karolíně a Virginii. Tedy v lokacích, kde je v zimě mnohem chladnější klima než zde.

Analýzou jader sedimentů se zjistilo, že pyly stromů mají schopnost měnit se na různé travní pyly. Důvodem je neustále stoupající hladina vody a s ní spojený posun pobřeží směrem do vnitrozemí.

To z dlouhodobého hlediska ničí krásu cypřišového lesa. Jeho objev je však natolik mimořádný, že umožnil vědcům nahlédnout do dávných klimatických změn v období, kdy hladina moře každých 100 let vzrostla přibližně o 2 metry. Je však také zlým poslem budoucnosti, který dokládá, jak mocně mohou s naším světem zahýbat klimatické změny.

www.thesun.co.uk, www.abc.net.au, www.nytimes.com