Právě ty tady těží kolem 1700 stálých obyvatel. Sice jejich těžbou pohádkově nezbohatnou, stále se však dá v největší oblasti těžby opálů na světě příjemně uživit. Coober Pedy totiž dodává většinu opálů na trh. Touhu těžit drahé kameny musí mít horníci v srdci, protože jen tak mohou vydržet nehostinnou krajinu bez zeleně, stromů a obrovské absence orné půdy a vody. Právě poplatky za vodu se vyšplhaly do závratných výšek a jsou nejvyšší v jižní Austrálii.

Pár obyvatel živí cestovní ruch. Právě podzemní domy, které vyjdou o polovinu levněji než nadzemní tři plus jednička s klimatizací, jsou tahounem pro dobrodružství chtivé turisty. Díky vysoké životní úrovni si mohou obyvatelé dopřát veškerý komfort. Jejich obydlí jsou pohodlná a luxusní. Díky dlouhé dálnici Stuart, dokončené v roce 1987, se město spojilo se zbytkem světa a příjem z turistického ruchu je pro podnikatele srovnatelný s výplatní páskou opálového horníka. Návštěvníci si mohou užít příjemný podzemní hotel, podzemní kostel nebo zajímavý hřbitov a prohlídku dolů.

Raritou je také místní golfové hřiště, které je v provozu hlavně v noci a kde se hraje se svítícími míčky. Hřiště je zcela bez trávy a řadí se mezi deset nejoriginálnějších na světě právě díky svému povrchu. Ve městě mají také fotbalový klub Coober Pedy Saints, založený v roce 2004, který soutěží ve Far North Football League. Nevýhodou je, že na každý zápas musí fotbalisté dojíždět cca 900 kilometrů daleko. Fotbal je pro hráče spíše odreagováním. V roce 2015 byli v žebříčku Far North Football League pátí z pěti.

(Zdroj: www.cooberpedy.com/ en.wikipedia.org/wiki/Coober_Pedy)