Historie podzemního města

Město Coober Pedy je zářným příkladem toho, jak se člověk dokáže přizpůsobit obtížným podmínkám. Vzniklo v roce 1915, kdy zde byly objeveny velké zásoby opálu. Od té doby se Coober Pedy stal světově proslulým centrem těžby tohoto vzácného drahokamu. Při těžbě opálu se však objevila jedna výzva - extrémní horké podnebí a neschůdný terén. Proto se místní obyvatelé rozhodli vyřešit tento problém neotřelým způsobem - přestěhovali se pod zem.

Žít v podzemí byl jediný způsob, jak uniknout letním vedrům, kdy se teploty běžně pohybují kolem neuvěřitelných 50 °C a sluneční paprsky jsou krutě spalující. Podzemní prostor nabízí stálou teplotu kolem 30 °C, což je snesitelnější. Navíc, bydlení pod zemí poskytuje skvělou izolaci, což znamená, že není třeba vynakládat energii na chlazení nebo vytápění.

Zdroj: Youtube

Život v podzemním městě

Jaký život v podzemním městě vlastně je? I když by se mohlo zdát, že život v podzemí je temný a klaustrofobní, realita je úplně jiná. Podzemním domům v Coober Pedy nechybí moderní komfort a luxus, který byste očekávali ve svém běžném bytě či domě. Základní vybavení jako elektřina, voda a odpadní systém jsou samozřejmostí. Interiéry domů jsou prostorné a barevné, a tak nabízejí překvapivě příjemné bydlení.

Mistrovské dílo vytesané do skal

Když prozkoumáte podzemní město, budete ohromeni různorodostí jeho atrakcí. Lze zde navštívit podzemní kostel, který je vytesán do skal a působí dojmem mistrovského díla. Obdivovat můžete i podzemní umělecká díla, která zahrnují sochy, malby a dokonce i vytesaný nábytek. Vynechat byste neměli ani Muzeum opálu, kde se dozvíte více o historii těžby tohoto vzácného kamene a kde si je možné prohlédnout vzorky různých opálů.

Coober Pedy je také lákadlem pro dobrodružné turisty. Můžete se vydat na prozkoumávání podzemních dolů a zažít, jak se získává opál. Zájemci si mohou pronajmout vybavení a zapojit se do ruční těžby opálu, což je rozhodně nevšední zážitek. Pro ty, kteří touží po něčem jedinečném, je tu také možnost zahrát si golf na jediném podzemním golfovém hřišti na světě. A pokud jste opravdovými dobrodruhy, výlet do okolního vnitrozemí vám umožní objevit divokou a neporušenou australskou krajinu.

Coober Pedy je opravdovým podzemním divem, který vás přenese do jiného světa. Tato tajemná a fascinující destinace nabízí návštěvníkům nejen nezapomenutelný zážitek, ale také příležitost nahlédnout do života, který se odehrává pod našima nohama. Rozhodně jde o unikátní místo, které stojí za to vidět.

Zdroje: www.businessinsider.com, www.bbc.com, www.news18.com