Coco de mer

Krásy Seychelských ostrovů nacházející se v Indickém oceánu nabízí mnohem víc, než jen průzračné moře a pláže s bílým pískem. Roste zde také podivná plodina. Na první pohled byste ji přirovnali k ženskému klínu. S tím ale nemá nic společného.

Plodina je k vidění na jedné z legendárních palem nesoucí název Lodoicea maldivica. Právě ta plodí "věc", o které 99% lidí netuší, co přesně je zač.

Může dosahovat váhy až 25 kg a délky úctihodných 50 cm. I ti, kdo netuší, co by to mohlo být, jsou při pohledu na ni zcela uchvácení.

Věc připomínající ženský klín je ve skutečnosti dvojitým kokosovým ořechem, známým pod názvem coco de mer. Jde o největší a nejtěžší existující semeno na světě.

Semena dvojitého kokosového ořechu jsou atraktivní podívanou nejen pro turisty, jež na Seychelské ostrovy zavítají, ale také pro všechny vědce. V neposlední řadě jsou pak skvělých úlovkem pro všechny pytláky.

Největší semeno světa

Největší semeno světa je tak raritou Seychelských ostrovů. Legendy praví, že má léčivý účinek. Ten má být dokonce dvojnásobně silný, protože je součástí dvojitého kokosového ořechu.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Nejen díky tomu se jádro legendární palmy Lodoicea maldivica prodává za astronomickou cenu od 500 do 2000 liber.

Na místě se nachází až 8000 volně rostoucích palem rodu Lodoicea. Sbírat jejich semena je však přísně zakázané. Důvodem je predevším fakt, že díky důmyslné práci místních pytláků byla řada z nich poničená a dnes jsou tyto legendární palmy poměrně ohroženým druhem.

Aby se zabránilo jejich úplnému vyhynutí, probíhá snaha o jejich znovuvypěstování. Především místní botanické zahrady palmy rodu Lodoicea pěstují a jejich semena pak přísně střeží.

V současné době probíhají věděcké práce zaměřené na studium evolučních procesů, které za vznikem dvojitých kokosových ořechů stojí. Cílem je objasnění, co přesně je spouštěčem vzniku tak velkých a jedinečných semen.

Jedinečný gigantismus kokosovníku dvojitého nám připomíná, jak mocná může být evoluce přírodních procesů, které vidíme kolem sebe.

www.thespruce.com, en.wikipedia.org, www.theguardian.com