Voodoo je velmi těžké definovat. Považuje se za náboženství, víru, která spojuje více náboženských vlivů. Jenže pro lidi, jež s tímto vyznáním souzní, to není jenom víra, ale také způsob života, kultura, filozofie, jazyk, umění, tanec, hudba a třeba i medicína.

Co kult voodoo tedy vlastně je?

Nejvyšší bytostí duchovního světa voodoo je Mahou a asi 100 božstev, jenž mají představovat různé jevy, například válku, nemoc, zemi, vodu, blesky atd. Duchovní žádají bohy, aby v nesnázi pomohli lidem, ale s černou magií nebo čarodějnictvím to nemá nic společného. Žádné propichování panenek se tu nekoná! V zemích, ve kterých se voodoo vyznává, se konají také obřady, jejichž součástí je obětování. Nejčastěji lidé božstvům obětují kuřata nebo ovce a někdy se dokonce používá i alkohol, jímž se kropí země. To vše se dělá, pokud věřící žádají o svolení či pomoc, například při hledání práce, hledání partnera, léčbu nemoci nebo těhotenství. Někteří kněží používají na léčbu nemocí bylinky a někteří z nich možná umí zneužít své znalosti i proti svým nepřátelům.

Jak moc je toto náboženství rozšířené?

Kořeny této víry nalezneme v západní Africe mezi uctívači kultu zvaného vodun. V současnosti je voodoo rozšířené také ve spoustě zemí Střední a Jižní Ameriky, a dokonce i v mnohých komunitách na území Spojených států amerických, kde se objevilo především kvůli dovozu černošských otroků v průběhu 18. a 19. století. Ovšem nejsilnější tradici voodoo mělo a stále má na Haiti.

V západoafrickém Beninu, jenž je považován za kolébku voodoo, se tato víra stala oficiálním státním náboženstvím v roce 1996, na Haiti se tomu tak stalo v dubnu roku 2003. Knězi a kněžky na Haiti mají nyní stejná práva jako jejich katolické protějšky a mohou tak vykonávat oficiální svatební obřady, křty a pohřby. Dokonce i papež před několika lety uznal voodoo za samostatné náboženství. A to díky velkému množství lidí, které duchovní vyléčí. Jejich léčivá síla se dostala do povědomí široké veřejnosti.

K čemu slouží voodoo panenky?

Původně sloužily voodoo panenky primárně k pozitivnímu účelu. Pomocí tlakových bodů na panence měl šaman údajně léčit konkrétního člověka. Časem se však objevila také negativní využití panenky ke kletbám a černé magii. Obecně se ale k voodoo využívá velké množství pomůcek, například hudební nástroje, náboženské ikony i obyčejné předměty jako třeba hrnec s pokličkou. V posledních letech se také poměrně dost mluví o sodabi, africkém likéru na bázi palmového vína, který má při rituálech dávat sílu, vytrvalost a ochranu bohů.

Strašidelné zombie má ve voodoo úplně jiný význam, než jaký známe z filmů

K voodoo se také váže ještě jeden slavný fenomén a to zombie. Realita se však od filmových trháků značně liší! Místo hladově se potácejících mrtvol v prázdných ulicích jde ve skutečnosti o zmanipulované nadrogované lidi, které někteří schopní kněží využívají ke splnění svých cílům! Někdy se jím navíc člověk stane na vlastní přání. „Stát se zombie je magickou událostí, která na Haiti ovlivňuje sociální realitu a chování,“ prozradil americký vědec Wade Davis, který se voodoo praktikami zabývá. Za vším podle něj stojí silné drogy či jed, jenž zpomalí životní funkce tak, že oběť vypadá jako mrtvá. Po pohřbu ji pak šaman s velkou slávou přivede zpět k životu jako své zombie. To se prý stalo i haitskému obyvateli jménem Clairvius Narcisse, jenž potom dalších 18 let pracoval pod vlivem drog na cizí farmě jako otrok. Nakonec někdo zabil jeho věznitele, což mu umožnilo dostat se z jeho spárů.

Zdroje: epochaplus.cz, enigmaplus.cz, www.national-geographic.cz