Pokud jste si mysleli, že tornáda či hurikány jsou pouze americké přírodní jevy, tragická událost z Jihomoravského kraje vás jistě vyvedla z omylu. V důsledku globálních klimatických změn směřuje počasí k extrémům zkrátka všude.

Jak takové tornádo vlastně vzniká?

Tornádo obvykle vzniká extrémně silným typem bouřky, která se nazývá supercela. Aby se však tornádo vytvořilo, jsou nutné některé další velmi specifické povětrnostní podmínky. Nejprve začne stoupat teplý vzduch směrem k bouřkovým mrakům, následně získá rychlost a vytvoří stoupavý proud. Jakmile se do stoupajícího proudu dostane více vzduchu, může to změnit směr a nabrat na rychlosti. Rychlost a síla tornáda se určuje podle Fujitovy stupnice, která dělí tornáda do šesti stupňů – F0 až F5.

Tornádo se pravděpodobně blíží, pokud zaznamenáte některý z těchto příznaků

  • Tmavé, často nazelenalé mraky, to je jev způsobený krupobitím.
  • Oblačný tmavě fialový a černý výběžek vyskytující se pod základnou oblaku, ze kterého se tvoří trychtýřovitá nálevka.
  • Temný, rotující mrak v malé výšce.
  • Oblak plný trosek rozbitých věcí, které nasálo tornádo.
  • Obrovský hluk, jako by se řítil nákladní vlak nebo velké letadlo.

Jakmile bude nějaký z těchto bodů na danou situaci sedět, opravdu se může jednat o tornádo, proto se okamžitě skryjte do bezpečí a sledujte rozhlasové a televizní stanice. Některá tornáda jsou viditelná na první pohled, není tomu tak ale vždy. Vyvíjejí se extrémně rychle a stejně tak se mohou zase rychle rozptýlit. Většina tornád je na zemi méně než 15 minut.

Jak přežít tornádo v budově?

Pokud se během této živelní katastrofy nacházíte doma nebo v práci, rozhodně se nezdržujte u oken. Samozřejmě, zvědavost, co se venku děje, je vysoká, ale záchrana vlastního života přeci mnohem důležitější. Proto nebuďte nikdy u obvodových zdí a nikdy se nedívejte z okna, jak ta zkáza vypadá. Silné tornádo vás může vycucnout ven anebo je pravděpodobné, že vás trefí nějaký předmět, který poletuje vzduchem.

Pokud jste doma, zalezte si ve sklepě nebo v chodbě bez oken. Přitáhněte si nějaký masivnější stůl, naházejte na něj matrace a vlezte si pod něj. Nebo si vlezte do vany. Zní to sice směšně, ale je to jeden z nejlepších úkrytů, protože právě vana je pevně připevněná k podlaze.

Co dělat při tornádu venku?

Padající a létající předměty způsobují při tornádu většinu úmrtí a zranění. I když během tornáda neexistuje úplně bezpečné místo, některá místa jsou mnohem lepší než jiná. Pokud tedy v okolí není dobrý úkryt, ale jste blízko svému domu a máte vozidlo, nasedněte do něj a odjeďte do bezpečí. Hlavně si zapněte bezpečnostní pás, velká část úmrtí se totiž přihodí tak, že tornádo zvedne auto, řidič z něj vypadne a auto zahučí vzápětí na něj. Také se držte dál od mostů nebo dálničních nadjezdů.

Pokud jste však na silnici a váš příbytek v nedohlednu, auto raději opusťte. Zalehněte do příkopu, abyste byli pod úrovní tornáda. Jestliže máte v autě dětskou sedačku nebo něco podobného, chraňte si s ní hlavu. Pokud nemáte nic, chraňte si ji alespoň rukama.

Nikdy se však neschovávejte pod nadjezdem. Pod mostem to silně protahuje, a navíc tudy zvýšenou rychlostí prolétají trosky. Ke všemu hrozí, že se most zhroutí přímo na vás. Nikdy se také neukrývejte ve stodolách, boudách, plechových dílnách, maringotkách. Ani les není vhodnou volbou.

Zdroje: www.bozp.cz, www.idnes.cz, www.seznamzpravy.cz