Sankce kvůli rostoucím obavám

V loňském roce zveřejnila americká Národní kontrarozvědka a bezpečnostní středisko zprávu, v níž uvádí, že některé technologie důležité pro národní a ekonomické zájmy USA se snaží Čína ukrást a zneužít. Na konci loňského roku Spojené státy uvalily sankce na Čínskou akademii vojenských lékařských věd a jedenáct přidružených výzkumných institucí, které se podílejí na vyvíjení biotechnologií, které lze využít k porušování lidských práv či v případném válečném konfliktu. Dalších třicet čtyři čínských laboratoří, firem, výzkumných center a institucí, které by mohly představovat hrozbu pro zahraniční politiku Spojených států, dalo Americké ministerstvo obchodu na černou listinu.

Podstata

Uvalení sankcí na čínské subjekty znamená, že jim Spojené státy nebudou dodávat své technologie. „Vědecké úsilí v oblasti biotechnologií a lékařských inovací může zachránit životy. Bohužel Čínská lidová republika využívá technologie k ovládání svého lidu a represím vůči příslušníkům etnických a náboženských menšin,“ uvedla v tiskovém prohlášení americká ministryně obchodu G. Raimondo. Akademie vojenských lékařských věd se podílela na vývoji vakcín pro očkování proti Covid-19, v této oblasti měla podporu USA. Ty se však obávají, že jejich technologie pro civilní užití Čína zneužila ve vojenském výzkumu a vyvíjí zbraně, kterými může ovlivňovat myšlení lidí. „Nemůžeme připustit, aby americké komodity, technologie a software, které podporují lékařskou vědu a biotechnické inovace, byly využity v rozporu s národní bezpečností USA,“ uvedla Raimondo a dodala, že USA „… budou i nadále tvrdě vystupovat proti snahám přeměnit nástroje, které mohou pomoci lidstvu prosperovat, v nástroje, které ohrožují globální bezpečnost a stabilitu.“

Nebezpečný nástroj

Pro technologie, které Čína vyvíjí, upravují vědci geny, které mají nejen zvýšit lidskou výkonnost, ale změnit myšlení člověka. Dle posledních zpráv, které získal Inside the Ring, Čína na výzkumu „mozkových zbraní“ pracuje už několik let. Svědci a odborníci na lidská práva tvrdí, že je v čínských táborech uvězněno přes milion turkických Ujgurů a jiných muslimů, kde se jim z hlavy snaží vymýtit jejich islámské tradice a násilně je začlenit do čínské většiny. Kvůli tomu byla Čína za genocidní politiku proti Ujgurům v Sin-ťiangu již několikrát kritizována mezinárodními organizacemi. Spojené státy Komunistickou stranu obvinily ze zločinů proti lidskosti a porušování lidských práv. To Čína popírá a nařčení odmítá.

Mezinárodní hrozba?

Americký úřad pro průmysl a bezpečnost uvedl, že biotechnologie a zbraně k ovládání myšlení chce čínská armáda využít i pro převahu na bojišti. Tyto zbraně můžou zmást, ochromit a ovládnout nepřátele, a tak umožnit jejich porážku tím, že zaútočí na jejich vůli se bránit. V rámci modernizace armády Čína vyvíjí pokročilé technologie pro využití v „inteligentní“ válce, jak ji Peking nazývá. Zpráva Pentagonu uvádí, že Čína usiluje, aby se stala velmocí převratných technologií, umělé inteligence, kvantových, biomedicínských, autonomních systémů a cloud computingu. Moderní armáda má být schopná rychle sdílet a zpracovat informace a množství dat. Jak se uvádí, takové technologie by mohly změnit povahu války. Doufejme, že se nejedná o válku skutečnou, jen o soupeření o převahu na vědeckém poli.

Zdroj: www.dailymail.co.uk, www.washingtontimes.com, www.businessinsider.com