Číňané obecně rádi kopírují architekturu evropských míst, která je zaujmou, ačkoliv jejich vlastní tradiční stavby zase obdivujeme my z našeho středoevropského úhlu pohledu. Každá země a kultura má ale svoje zvyky, historii i současnost. K té Čínské patří i snaha vybudovat si ještě lepší postavení mezi všemi třeba i tím, že si část jejich země přenesou přímo k sobě domů. Nejde přitom o žádnou novinku. Stavby, které se Číňanům zamlouvaly na území, jež dobyli, nechávali stavět přímo na čínské půdě již vládci z dynastie Čchin, jimž tato země patřila ve třetím století před naším letopočtem. Trochu by nás měl děsit fakt, že tehdy šlo podle odborníků o výraz převahy nad podrobenými národy.

Pitoreskní vesnice z celé Evropy

Co všechno dnes v Číně najdeme? Jedno z největších a nejkoncentrovanějších středisek evropské architektury nechala poměrně nedávno vybudovat společnost Huawei. Jde o tak zvaný Songshan Lake Campus, který firma vybudovala jako svoje další sídlo pro více než pětadvacet tisíc zaměstnanců, podílejících se na vývoji a výrobě nových technologických zařízení. A protože její vedení dospělo k závěru, že mrakodrapů, všudypřítomného spěchu, hluku, skla, betonu a rušného provozu je v jiných podobných centrech víc než dost, rozhodlo se vybudovat na jižním břehu jezera Songshan v Dongguanu něco docela jiného. A nebyli by to Číňané, kdyby se neinspirovali již osvědčenými projekty z Evropy. 108 zdejších budov tak kopíruje například německý zámek Heidelberg, pařížskou univerzitu, ale také stavby z Oxfordu, Brugg a dalších evropských měst – to vše ve dvanácti „vesničkách“ propojených veřejnou dopravou.

Eiffelovu věž Číňané milují

S kopií Eiffelovy věže se v Číně můžeme setkat hned na několika místech a v Š’-ťia-čuangu šli ještě dál do historie, když si zde vybudovali dokonce kopii Velké sfingy v Gíze. Nešlo přitom o žádného drobečka, její základna měřila celých osmdesát metrů. To se už ale Egypťanům opravdu nezamlouvalo, a tak moderní stavitelé pyramid po jistém nátlaku připustili, že strážce faraonovy hrobky ze svého parku odstraní (až na to přijde řada…).

Karlův most v Šanghaji?

A pak jsou tady i další místa a stavby, které bychom na samé východní výspě asijského kontinentu určitě nečekali. Kdo by se například nadál, že se v Šanghaji projde po Karlově mostě nebo že se v Chang-čou sveze na „pravé“ benátské gondole po kanálu mezi budovami, které jako by z oka vypadly právě těm evropským? V Číně je zkrátka možné opravdu všechno. Nebo možná bylo.

Zdroj: Youtube

Čínská vláda toho má dost

Tamní vládě se již kopírování Evropy přestalo líbit a celkem moudře usoudila, že vlastní čínské tradice by měly mít přednost před importem podobných nápadů. V roce 2020 bylo dokonce vydáno nařízení, které zakazuje výstavbu podobných objektů, alespoň v přesně vymezených případech, jako jsou potřeby úřadů, služeb, sportovišť a mnohé další. "Městské stavby jsou kombinací vnějšího obrazu města a vnitřního ducha, odhalující kulturu města," vysvětluje ve svém prohlášení tamní vláda. Zdá se tedy, že další firma už ve stopách zmiňovaného technologického gigantu nepůjde.

Zdroje: BBC, humanresourcesonline, en.wikipedia