Vzácností, která z běžného vesnického farmáře, hospodařícího v okrese Ju v Rizhao City ve východní čínské provincii Shandong, se stal tak zvaný bezoár, nalezený po porážce v žlučníku jedné z prasnic. Šlo o osmileté zvíře, které se již Bo Chunlou rozhodl zabít, nemohl ale tušit, jaké překvapení jej bude uvnitř čekat.

Vzácný kámen z nechutných materiálů

Bezoáry by podle svého popisu mohly být docela obyčejné útvary, složené z chlupů, které zvíře omylem pozře, a některých dalších nestravitelných hmot, jež se usazují na různých místech trávicícho traktu zvířat. Nakonec, pokud vydrží ve zvířecích útrobách dost dlouho, doslova zkamení. Chovatelé koček mohou znát obdobu bezoárů, které zvířata většinou vydáví. V případě těch vzácných kousků jde ale o docela jinou kategorii. Proč je tahle koule nebo i jiný útvar, složený z poměrně nevábných materiálů, tak vzácný?

Bo Chunlou měl velké štěstí

Bezoáry jsou hojně využívány v tradiční čínské medicíně, jejíž zastánci věří, že produkty z nich vyrobené mají až kouzelnou moc odstraňovat z lidského těla škodlivé látky, jako jsou toxiny. Samozřejmě čím větší takový bezoár je, tím je také výše ceněn a jeho hodnota může jít až do závratných částek. Bo Chunlou měl štěstí, protože útvar, který se mu podařilo vyprostit ze žlučníku zabité prasnice, měřil na délku asi deset a na šířku bezmála osm centimetrů. To z něj udělalo skutečnou vzácnost a z farmáře boháče.

Jedno prase vydělalo víc než 12 milionů korun

Jakmile si chovatel uvědomil, co vlastně nalezl, vydal se spolu se svým synem do Šanghaje, aby si nechal svůj objev ocenit pro případný prodej. Od odborníků se dozvěděli, že pokud se rozhodnou bezoár prodat, mohou se domů vrátit bohatší o 4 miliony renminbi, oficiálně tedy čínských jüanů. Jüan je oficiální název čínské měny, používaný při uvádění cen zboží a služeb, ale mezi lidmi je stále častěji využíváno tradiční označení renminbi, neboli “lidová měna”. V přepočtu se v případě prasečího pokladu jednalo o 450 000 liber, tedy více než dvanáct milionů korun. A to už stojí za to.

Zdroj: Youtube

Padesát let práce zaplaceno najednou

Pokud uvážíme, že v době nálezu vzácného bezoáru byl průměrný plat v hospodářství v Číně kolem 90 korun za hodinu, pak jeho prodej vydělal tolik, kolik si dokáže běžný pracovník zajistit za přibližně sedmnáct tisíc osmihodinových směn, což představuje přibližně padesát let práce při jednom volném dni v týdnu. Bo Chunlou je tak jedním z mála farmářů, kterému se jeho podnikání skutečně vyplatilo a může hovořit doslova o zázraku.

Zdroje: patria, nextshark, metro.co, agro-center