Příběh z Jonestownu začíná

Jim Jones, americký charismatický kazatel bílé pleti, samozvaný mesiáš, založil v Indianapolis v 50. letech křesťanskou sektu Chrám lidu. Šířil myšlenky o socialistické společnosti, kázal o rovnosti a byl proti rasismu. Během pár let si získal tisíce stoupenců, především Afroameričanů. Z Kalifornie, kam se později přesunul, se v roce 1971 přestěhoval do San Franciska. V té době začala psát media o fyzickém týrání členů sekty, nelidském zacházení i o finančních podvodech a podezřelých aktivitách. Vystrašený Jones začal svým ovečkám vyprávět o místě, kam se přestěhují, kde se budou mít všichni dobře a nic jim nebude chybět. Jeho věřící ho s vidinou krásného života slepě následovali do Guyany, malého státu v Jižní Americe.

Místo ráje peklo

Na odlehlém místě v džungli, kde skupinka jeho věrných přívrženců předem založila zemědělskou osadu Jonestown, čekal jeho věřící těžký život. Celé dny pracovali na polích, za jakýkoli náznak nevůle byli trestáni, museli se účastnit dlouhých nočních shromáždění. Byly jim zabaveny pasy, dopisy domů byly kontrolovány. Jak uvádí novinářka J. Scheeresová, která prostudovala dopisy, deníky a dokumenty z Jonestownu a sepsala osudy pěti lidí „… místo slibované zemědělské osady s hojností potravin, kde nejsou komáři ani hadi a velmi příjemná teplota, v půdě džungle téměř nic nerostlo a lidé trpěli hlady.“

Než Jones stiskl spoušť

Obavy o osudy a životy lidí jonestownské osady v džungli přiměli amerického kongresmana L. Ryana, kterého jeho přítel, bývalý člen Chrámu lidí informoval, že se mu nedaří spojit se s rodinou, k „ohlášené“ návštěvě. Nejen to, ale také vyprávění o tamním strastiplném životě Jonesovy uprchlé asistentky, která hledala útočiště na americkém velvyslanectví. Scheeresová říká: „Jones nechal lidi několik týdnů celé dny nacvičovat odpověď na otázku: ‚Co jíte v Jonestownu?‘ ‚Jíme jehněčí, steaky a kuřata.‘ Ryan se s novináři a několika příbuznými lidí ze sekty nechal oklamat a uvěřil, že se tam lidem dobře daří. Ryana a další čtyři lidi před odletem zastřeli na letišti střelci z Chrámu lidí, ostatní, mezi nimi i malá skupinka prchající ze sekty, byli postřeleni.

Zdroj: Youtube

Tragický konec příběhu

A důvod těchto vražd? Scheeresová říká, že někdo tajně podstrčil Ryanovu asistentovi vzkaz s prosbou o pomoc. Jones se to dozvěděl a pochopil, že nastává jeho konec. Byl si i vědom, že vraždy nemohly zůstat bez trestu. A nastalo ještě děsivější peklo. Výhrůžkami donutil své stoupence vypít nápoj s kyanidem. V Jonestownu zemřelo přes devět set lidí, včetně sta dětí. Jde tak o nejhorší masovou vraždu v dějinách Spojených států. Jones byl nalezen mrtvý. Zemřel na následky poranění hlavy. Nejspíš se zabil sám, ale je možné, že ho postřelila jeho ošetřovatelka A. Mooreová, která se pak také zastřelila. Uvádí se, že přežilo osmdesát sedm členů sekty, kteří se v osudnou chvíli nacházeli jinde.

Zdroje: www.rollingstone.com, www.history.com, www.britannica.com, www.youtube.com