Než vyrazíme

Pokud jde o Covid-19, na rozdíl od minulých let se, alespoň „prozatím“, nemusíme trápit žádnými testy a potvrzeními o bezinfekčnosti. V Chorvatsku nás nečekají žádná mimořádná opatření. Nosit roušky je povinné jen ve zdravotnických zařízeních, lidé je však z ohleduplnosti nosí i tam, kde se shromažďuje větší počet lidí. V každém případě je rozumné si nějakou s sebou přibalit. Zda vám ještě platí pas, kontrolovat nemusíte. Chorvatsko nepatří mezi státy schengenského prostoru, takže sice musíte projít „klasickou“ kontrolou dokladů na hranici, ale pas nepotřebujete. Stačí občanka. Potřebují ho však děti. K dokladům patří i platný řidičský a technický průkaz a bílá karta. Do země byste měli vstoupit jen hlavními hraničními přechody pro turisty. Pokud byste se chtěli vyhnout frontě a použít „příhraniční“, mohli byste si díky pokutě pokrátit dovolenkový rozpočet a ochudit se o nějakou tu zmrzku.

Cestovní itinerář

Předpokládám, že každý, než začne balit kufry, si nejdřív promyslí itinerář. Na svou cestu za odpočinkem se můžeme vydat dvěma směry. Záleží samozřejmě na tom, odkud a kam vyrážíme. První trasa vede přes Rakousko a Slovinsko – Praha, Vídeň, Štýrský Hradec, Maribor (Slovinsko), alternativou je cesta přes České Budějovice, Linec a dál pak Štýrský Hradec. Pokud se na tuto trasu vydáte ze západu Čech, pak se do Štýrského Hradce dostane přes německý Deggendorf a Pasov. Další možností je vyrazit na Slovensko, přes Bratislavu dál do Maďarska přes Györ, Szombathely, Nádasd. Cesta je asi o dvě hodiny delší než přes Rakousko (bráno Praha-Split, tj. 12,5 hod.) Lze však najít i trasu i mimo zpoplatněnou dálnici. Všechny cesty jsou pro představu přes 1 000 km.

Zdroj: Youtube

Jak hluboko sáhneme do kapsy?

Především dnes při jízdě autem přemýšlíme o ceně benzínu. Jak jsou na tom s cenami pohonných hmot průjezdové země a cílové Chorvatsko? Ceny dnes nejsou stálé, bohužel, ale dá se říct, že Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko jsou srovnatelné s našimi. Nejvíc zaplatíme v Rakousku, kde může být cena za litr až o deset korun vyšší. Je proto nanejvýš vhodné se v této zemi benzínce vyhnout. Pokud tam samozřejmě nezaparkujete za jiným účelem. Naopak ve Slovinsku hodně ušetříte. Do jízdy je nutné zahrnout dálniční známky. Desetidenní vás vyjde od 247 Kč (Slovensko) do 455 Kč (Maďarsko). Je možné koupit je v elektronické podobě. Je však nutné počítat s tím, že můžou platit až za několik dní. V Chorvatsku se platí mýtné, které je zhruba 150 Kč na 100 km. Platí se na místě v hotovosti i kartou. V Rakousku jsou zpoplatněny i průjezdy některými tunely (zhruba 435 Kč tam i zpět). V Chorvatsku také některé mosty. Celkově můžeme počítat s cenou benzínu a poplatky zhruba od 7 000-12 000 Kč.

A nástrahy?

Pravidla silničního provozu musíme dodržovat všude. V Rakousku je jakýkoli přestupek přísně pokutován. A když nejste přistiženi „přímo na místě činu“, výzva k zaplacení tučné pokuty v eurech vám dorazí do místa bydliště klidně i za pár týdnů. Je nutné respektovat různé rychlostní limity dané země. V Chorvatsku jsou stejné, jako u nás. Omezení však platí pro řidiče do 25 let. Mimo obec smí jet osmdesátkou, na dálnice jen sto dvacet. Překročení rychlosti ve městě vás přijde přes tři tisícovky. Za peníze za zaplacenou pokutu za parkování mimo vyhrazená místa byste si mohli dopřát hodně dobrou večeři. I s vínkem. Pokud jde o toleranci alkoholu za volantem, v Chorvatsku je do půl promile.

A na co se připravit?

No na hezkou dovolenou! A klidně s domácími mazlíčky. V mnoha hotelech i soukromých apartmánech jsou pejsci vítáni a mají povolen vstup na pláž, kde si můžou užít mořských vln stejně jako vy. A „kyblík a lopatička“? Vypůjčila jsem si z angličtiny. Bucket and spade holiday znamená dovolená u moře. Šťastnou cestu.

Zdroje: www.garaz.cz, zpravy.aktualne.cz, www.top-pojisteni.cz