en.wikipedia.org, www.mirror.co.uk, www.dailymail.co.uk

Maličká a smrtící

Tato malička chobotnice skutečně na první pohled působí neškodně. Její zajímavé zbarvení, v podobě modrých prstenců a velikost půllitrového sáčku vytváří takřka roztomilý dojem. Nenechte se však mýlit. Toto malé stvoření vás snadno a rychle může usmrtit.

Chobotnice kroužkovaná (Hapalochlaena lunulata) se vyskytuje v Tichém oceánu a žije na měkkém písčitém dně mělkých přílivových tůní a korálových útesů. Úkryty ve štěrbinách opouští většinou jen z důvodu hledání potravy nebo partnera.

Dalšími místy, kde se toto maličké stvoření schovává, jsou mušle nebo odpadky. Jakmile se cítí v ohrožení, po celém těle se jí objeví jasně modré kroužky. Jako varovný signál pro potenciální predátory.

Ačkoli jsou všechny chobotnice "jedovaté", chobotnice kroužkovaná mezi nimi zastává prvenství. Obsahuje jed tak jedovatý, že by rázem usmrtil až dvacet lidí.

Jed této chobotnice je až tisíckrát silnější než kyanid. Usmrtit dvacet lidí by tak pro chobotnici kroužkovanou bylo otázkou několika málo minut. Právem je považována za jednoho z nejvíce nebezpečných živočichů v oceánu.

Smrt během pár minut

Chobotnice kroužkované produkují silný neurotoxin zvaný tetrodotoxin, smrtelnou látku, kterou obsahují také puchýřnatky. Tento jed je produkován symbiotickými bakteriemi ve slinných žlázách a je toxičtější než u všech suchozemských savců.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Chobotnice ho používají především u lovu. Svou kořist chytají tak, že prorazí exoskelet oběti a vpustí do něj jed. Kořist je ihned paralyzována, zatímco ji chobotnice pomalu konzumuje zevnitř.

Krabi, krevety a malé ryby tak nemají žádnou šanci přežít. Z kořisti zbyde jen tvrdá vnější schránka.

Související články

Pokud by chobotnice kroužkovaná napadla člověka, dojde k blokaci nervového systému těla. Znehybní se svaly. Jako prvotní příznaky se dostaví nevolnost, zhoršení zraku nebo slepota, ztráta smyslů a ztráta motorických schopností.

Poté dojde k ochrnutí svalů, včetně svalů potřebných k dýchání. Tím nastane zástava, po které následuje smrt. Kousnutí chobotnice kroužkované je obvykle bezbolestné, následky se však dostaví během několika minut.