Cheopsova pyramida nebo též Chufuova pyramida je největší pyramida v Egyptě, která se jako jediná z klasických sedmi divů světa dochovala do dnešní doby. Byla postavená mezi roky 2509–2483 před naším letopočtem, je tedy stará přibližně 4500 let. Na výšku měří 139 metrů a až do konce 19. století šlo o nejvyšší stavbu světa! Leží v Gíze nedaleko Káhiry a je to nejcharakterističtější symbol staroegyptské civilizace, jehož návštěvu rozhodně nesmíte vynechat, pokud se do této země vydáte. Navíc je opředena řadou tajemství a legend... Dosud neznámý prostor je jen další z nich.

Nová místnost je velká jako letadlo pro 200 lidí!

Doposud neznámou místnost o délce 30 metrů objevili vědci uvnitř Cheopsovy pyramidy. Za vším stojí tým japonských a francouzských vědců, kteří k mapování slavné pyramidy použili nejmodernější vědecké metody. Nově objevený prostor je objemný jako „letadlo pro 200 pasažérů“, prozradil agentuře AFP jeden z vedoucích pracovníků mezinárodního výzkumného projektu ScanPyramids Mahdí Tajúb. Podle všeho má nová místnost podobné vlastnosti jako Velká galerie, která je zatím největším probádaným prostorem v útrobách pyramidy.

Jelikož toto místo zatím není přístupné, vědci nejsou schopní říct, zda je opravdu úplně prázdné, anebo se v něm neukrývají nějaké cennosti. „’Velké prázdno’ je zcela uzavřeným prostorem, všechno je tam nedotčené od chvíle vybudování. Je to nesmírně vzrušující objev,“ řekla AFP Kunihiro Morišimaová z univerzity v japonské Nagoji, jedna z členek mise ScanPyramids.

Prostor leží nad slavnou „Velkou galerií“

Cheopsova pyramida obsahuje řadu místností, jež jsou už velmi dobře probádané, konkrétně tři velké komory (královu, královninu a spodní pohřební komoru), sérii chodeb a slavnou 47 metrů dlouhou a 8 metrů vysokou „Velkou galerii“. A právě tato nová, zatím neprozkoumaná struktura by měla ležet těsně nad ní a mít podobné rozměry jako ona! „Nevíme, jestli je horizontální nebo nakloněná, nevíme, jestli je toto prázdno jen jedna struktura nebo více struktur, které na sebe navazují,“ uvedl Mehdi Tayoubi, který se na výzkumu podílel. „Jsme si ale jistí, že tam to velké prázdno je a že je velmi působivé; a také že jeho existenci, pokud vím, nikdo nepředpovídal.“

Prázdných místností je více. Má to své vysvětlení

Pokud by byla místnost skutečně úplně prázdná, nebylo by to nic nevídaného. Cheopsova pyramida totiž obsahuje podobných prázdných míst více. Podle expertů je to z toho důvodu, aby mohutnou stavbu odlehčily. Kupříkladu Královská komora má nad sebou dokonce pět takových míst! Tudíž je i v tomto případě možné, že prostor má ochránit úzký strop Velké galerie před hmotností pyramidy.

Náročný výzkum bude pokračovat. Jak se chtějí dostat vědci dovnitř?

Experti studovali pyramidu dva roky pomocí metody, která je schopná rozeznat rozdíly v hustotě kamenů, z nichž je pyramida postavená. Tento prostor našli pomocí detekce mionů. To jsou částice, které procházejí pevnými předměty, ale prvky s hustými jádry a velkým množstvím protonů je vychylují. Výzkumníci použili rovnou tři různé technologie, založené na tomto principu.

Vědci už přišli i s nápadem, jak tento prostor dále zkoumat. Tuto variantu by ovšem musely schválit egyptské úřady. Badatelé totiž navrhují vyvrtat velmi uzoučké díry ze stropu Velké galerie, které by měly být široké maximálně tři centimetry. Právě tímto otvorem by se pak měl vydat v ideálním případě létající dron a místnost prozkoumat.

O existenci skrytých komor se spekulovalo již dříve

Neznámá místa v Cheopsově nejsou zas tak velkou novinkou. O jejich existenci se spekulovalo již dříve. Výzkum provedený v roce 2015 například ukázal velké teplotní odchylky. Vědci se s tímto zjištěním setkali u všech pyramid v Gíze, ale nejvýraznější anomálii vykazovala právě největší Cheopsova pyramida, uvedlo ministerstvo pro památky. Již tehdy se spekulovalo, že by mohlo jít o důkaz existence skrytých komor. A u některých kamenných bloků vědci naměřili teploty dokonce až o šest stupňů vyšší než u kvádrů sousedních!

Zdroje: www.lidovky.cz, ct24.ceskatelevize.cz, enigmaplus.cz