Kdyby se lokace k natáčení Pána prstenů hledaly v Evropě, s největší pravděpodobností by volba padla na Arménii. Zemička sevřená mezi Evropou a Asií totiž nabízí podobně úchvatné scenérie jako Nový Zéland. Na své si tu přijde každý – můžete obdivovat zasněžené vrcholky hor, rozlehlé pláně nebo četné pláže. K tomu si připočtěte nevídaně přátelské a pohostinné domorodce, pro které je samozřejmostí cizince pohostit, poskytnout mu přístřeší, případně nabídnout odvoz.

Arménii před lety decimoval válečný spor o Náhorní Karabach, jenž však nijak zásadní jizvy na tváři sympatické země nezanechal. Turistům tu dnes žádné nebezpečí nehrozí, naopak, nebojí se stopovat a hojně nocují pod širákem.

Není divu, že Arménii se říká země klášterů. Vždyť její architektura (a třeba i písemnictví) patří k nejcennějším kulturním pokladům světa. V celé zemi je přes 3000 klášterů a kostelů, které pocházejí většinou z období mezi 4. až 13. stoletím. Vzhledem k tomu, že se jedná o církevní stavby, nevybírá se tu žádné vstupné a stavby jsou slušně udržovány.

Arménie byla dokonce první křesťanskou zemí na světě, křesťanství tu bylo vyhlášeno státním náboženstvím už v roce 301! Většina klášterů se nachází ve volné přírodě, takže při putování od jednoho ke druhému strávíte víc času v podhůří a v horách Arménské vysočiny než ve městech.

I ta však pochopitelně mají co nabídnout. Zejména pak metropole Jerevan, vybudovaná kolem pevnosti, která tu stála už v 8. století před naším letopočtem. Nedaleko se mezi dalšími horami a kopci Kavkazu tyčí bájná hora Ararat, kde podle bible přistál Noe se svou archou.

Role Araratu je však trochu paradoxní. Arméni toto místo, jež bylo dlouhá léta (až do turecké okupace v roce 1923) součástí jejich území, považují za svůj národní symbol. Je mimo jiné vyobrazen na mnoha tamních bankovkách. Dnes však oficiálně náleží Turecku, Arméni ho však nadále berou za svůj poklad.


Koupačka v horách

Kdo si chce zahrát na otužilce a zároveň navštívit jedno z nejkrásnějších míst v Arménii, měl by se vydat k Sevanu. Největší tamní jezero a zároveň jedno z nejrozsáhlejších horských jezer na světě leží ve výšce 1900 m. n. m. a kolem něj se rozprostírají horské hřbety. Kupodivu se však teplota vody už začátkem června šplhá na solidních 17 stupňů, což z něj dělá vyhledávanou destinaci. I proto, že kromě koupání nabízí lákadla jako projížďky na lodi, windsurfing či potápění.


Legendární pálenka

Stejné jméno jako mytická hora nese i další ze symbolů Arménie – brandy Ararat. Na slavné pálence si pochutnávali Winston Churchill, Frank Sinatra či fotbalista Michel Platini. Koňak, který se z bílých hroznů vyrábí už od roku 1887, je tak skvělý, že hned při svém tehdejším vstupu na trh porazil v anonymní soutěži všechny slavné francouzské konkurenty. Palírna v Jerevanu je za symbolický poplatek přístupná veřejnosti, krom prohlídky sklepů i ochutnávka a kurs správného pití Araratu. (šim)