Čertovu skálu najdeme v chráněné krajinné oblasti Boky ve zvolenském okrese mezi Štiavnickými a Kremnickými vrchy, v údolí, lemovaném malebnými horami. Její tvar musí každého návštěvníka tohoto nádherného místa upoutat na první pohled. Vždyť také jde o středoevropský unikát. Na tenké stopce se tu nad vším ostatním doslova vznáší obrovský balvan a zdá se, že se musí každou chvíli zřítit do údolí. Řekněme si upřímně – jen málokdo by se pod ním chtěl procházet déle, než je nutné. Mnohem lepší je prohlédnout si Čertovu skálu hezky z bezpečného úhlu. Tam se také můžeme zabývat možnostmi, jak mohl takový útvar vzniknout.

Vědecké, ale nudné vysvětlení

Budeme-li chtít naslouchat odborníkům, pak se dozvíme, že jde o kus skály z andezitu, vážící kolem sedmnácti tun. Zvětrávání horniny v průběhu mnoha a mnoha staletí udělalo své, ale přesto, že tento proces samozřejmě pokračuje i v současnosti, není podle vědců důvod k velkým obavám. Odhadují, že Čertovu skálu budou obdivovat ještě mnohé generace po nás.

Naši předci měli jiný názor

I když dnes už víme, jak může taková dechberoucí krása vzniknout, naši předci na to měli docela jiný názor. Podle jejich výkladu za všechno mohl čert, který se rozhodl krajině pomstít. Za co? Smluvil si s jedním z místních rybářů, kteří museli většinu svého úlovku odevzdávat vrchnosti a sami měli často hlad, že zajistí jemu i celé vsi tak velké úlovky, že už nikdy nebudou strádat. Jediné, co za to chtěl, byl slib, že už rybář nikdy nevkročí do kostela. Muž slíbil a sítě byly najednou plné ryb. Pár týdnů se dokázal vymlouvat z nedělních bohoslužeb, ale jednou už manželčinu naléhání neodolal a s výčitkami svědomí se vydal na bohoslužbu.

Zdroj: Youtube

Pomsta se nepovedla

To čerta rozzlobilo natolik, že se rozhodl pomstít celé vesnici. Obrovským balvanem chtěl v noci přehradit tok blízkého Hronu a místním tak sebrat vodu i obživu. Jenomže ani čert není podle všeho neomylný, a právě tenhle si ukousl příliš velké sousto. Kámen, který odloupl ze skály, byl i na něj příliš těžký a záškodnická práce mu trvala déle, než si původně myslel. Ještě než měl hotovo, objevilo se na nebi Slunce a jeho paprsky dopadly na rohatého pomstychtivce, který okamžitě zkameněl a balvan upustil tam, kde právě stál. Mírnější varianta pověsti posílá čerta jen zpět do pekla, kam se schoval před světlem.
Ačkoliv dnes budeme pravděpodobně spíše věřit teorii o zvětrávání hornin, připusťme, že čertovské vysvětlení má také něco do sebe. Každopádně návštěva tohoto kraje stojí za zvážení.

Zdroje: certovskakoliba, bystrica.dnes24, dobrenoviny