750 světelných let sice opravdu není mnoho, na druhou stranu stále jde o šestinásobek dosahu černých děr, tedy jejich okolí, které jsou schopny přímo ovlivňovat a objekty, které se do takové vzdálenosti dostanou, také pohlcovat. Prozatím jsou tedy obě zdánlivě v bezpečí, ale protože se k sobě stále přibližují, je jen otázkou času (i když velmi vzdáleného), kdy budou odborníci držet pohotovost, aby nepropásli úchvatnou podívanou při kolizi těchto vesmírných superobjektů. Jak to bude vypadat?

Stále přesnější přístroje

Nyní se obě černé díry stále “pasou” v poklidu vedle sebe a nezdají se být vůči sobě agresivní. To se změní se zkracující se vzdáleností, která je dělí. "Použití ALMA (vysoce citlivého přístroje, schopného nahlížet hluboko do vesmíru) slibuje, že nalezení dvou černých děr tak blízko sebe v blízkém vesmíru by mohlo připravit cestu pro další studie vzrušujícího jevu,” uvedl astronom Michael Koss.

Nic nového ve vesmíru

S využíváním stále modernější techniky docházejí vědci k závěru, že podobné situace jsou ve vzdáleném vesmíru mnohem častější, než se doposud domnívali. Splývání jednotlivých galaxií a také existence takovýchro dvojic černých děr není pravděpodobně nic tak ojedinělého, jak se nám může jevit. Nicméně právě zmiňovaný jev v galaxii UGC 4211 je prozatím naší planetě nejblíže, a tak si odborníci hodně slibují od jeho dalšího sledování.

Miliony a miliony Sluncí

V případě zmiňovaných černých děr se rozhodně nejedná o žádné vesmírné drobečky. Jde o objekdy o hmotnostech kolem 125 milionů Sluncí v jednom případě a v tom druhém dokonce o 200 milionů Slunce. To vše se nachází ve vdálenosti přibližně pěti set milionů světelných let od Země.

Zdroj: Youtube

Času je pořád ještě dost


I když se astronomové z možnosti takového pozorování samozřejmě radují, potěšení vidět samotnou srážku dvou černých děr jim – alespoň v tomto případě – vesmír nenabídne. Ke kolizi těchto superobrů totiž podle předpokladů dojde asi za dvě stě milionů let. To už bude mít lidstvo, pokud ještě nějací lidé na Zemi budou, k dispozici zcela jiné možnosti sledování takového vesmírného divadla. Zatím nám musí stačit možnost zkoumání a výpočtů, z nichž vědci dedukují vývoj vesmíru a mohou odhadovat další vývoj situace. I to je ale zajímavý vhled do historie i budoucnosti.

Zdroje: scientificamerican, space, cnn