Kuriózní úspora místa

Město Čchung-čching patří mezi nejlidnatější města v Číně. Vzhledem k jeho jedinečné topografii a vysoké hustotě zástavby se zde musí šetřit každým kouskem prostoru. Místní architekti se ale této výzvy zhostili poměrně mistrovským způsobem.

Architekti a urbanisté města Čchung-čching vymysleli řešení, jak zde postavit železnici a město přitom ještě více nezatížit další stavbou, která by plochu města zmenšila. Rozhodli se proto vybudovat důležitou jednokolejnou trať přímo v bytovém komplexu.

Jejich řešení spočívalo v tom, že vlak trati projíždí přímo skrz panelák. Vytvářet rozsáhlé infrastrukturní projekty kdekoli je náročné, ještě náročnější je to v již tak přeplněném městě. Přesto se architektům podařilo vymyslet řešení, které funguje.

Když dostali za úkol postavit jednokolejnou trať, měli k dispozici jen dvě možnosti. Buď mohli změnit trasu vlaku anebo zbourat budovu, která jednokolejné železnici stála v cestě. Přesto vymysleli naprosto kuriózní řešení, které prolomilo veškerá očekávání.

"Naše město je velmi hustě zastavěné, a proto může být hledání místa pro silnice a železniční tratě skutečnou výzvou," uvedl mluvčí společnosti Chongqing Rail Transit Group.

Dokonalé řešení

Netrvalo dlouho a v roce 2004 došlo ke schválení železničního tranzitu č. 2. Ten s noblesou projíždí dvěma patry bytového komplexu v Čchung-čchingu. Ani o skoro dvacet let později nikdo nezapochyboval, že šlo o nejlepší variantu, jakou mohli architekti a urbanisté vymyslet.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Součástí tohoto dokonalého řešení, jak ušetřit v jednom z nejvíce zastavěných měst Číny dostatek prostoru, je i nádraží. Nachází se v 7. a 8. patře budovy. To znamená, že ti, jež bytový komplex obývají, mohou vyjít před dveře svého bytu a rovnou "naskočit" do vlaku.

Tím došlo k navýšení samotné hodnoty budovy. Znamená to snadný přístup k veřejné dopravě, který každý občan uvítá. "Stanice umístěná v budově ve skutečnosti zvýšila cenu bytů, protože díky ní je veřejná doprava tak snadno dostupná," dodal mluvčí společnosti Chongqing Rail Transit Group.

Související články

Jedno z nejlidnatějších měst Číny čítá populaci zhruba 49 milionů obyvatel. Nazývá se horským městem z důvodu přítomnosti pohoří Daba, Wu-šan, Wuling a Dalou ležících na severu, východě i jihu města. Čchung-čching je skutečně kopcovitou oblastí, kde v případě staveb je jen málo pracovních ploch, na kterých je možné stavět.

mashable.com, www.odditycentral.com, edition.cnn.com