Z jiné planety

Hory, které můžete v městské prefektuře Čang-ťia-ťie vidět, byly předlohou mnoha tradičních čínských obrazů. Dokonce se staly inspirací také pro film Avatar. To potvrdil i režisér filmu James Cameron, který uvedl, že hory v provincii Chunan byly inspirací plovoucích skal na fiktivním měsíci Pandora.

Na počest filmu Avatar došlo k přejmenování jednoho z tamních vápencových sloupů s původním názvem "Jižní nebeský sloup" na "Avatar Hallelujah Mountain".

Vápencových sloupů se v Čang-ťia-ťie nachází více než 3 000. Mnohé z nich jsou vysoké přes 200 metrů. Mezi jejich vrcholy jsou k vidění rokle a soutěsky s potoky, jezírky a vodopády a jeskyněmi a také dva nádherné přírodní mosty.

V Čang-ťia-ťie roste celá řada ohrožených druhů rostlin a živočichů a jedná se o lokalitu zapsanou na seznamu UNESCO, které byl v roce 2004 udělen titul "Světový geologický park".

V srpnu 2016 se zde pro veřejnost otevřel úchvatný skleněný most, vedoucí přes oblast Velkého kaňonu Čang-ťia-ťie. S délkou pozoruhodných 430 metrů a výškou 300 metrů je údajně nejdelším a nejvyšším skleněným mostem na světě.

Čang-ťia-ťie tak nabízí pohled na hory, které skutečně vypadají, jako by byly z jiné planety. Jsou však výsledkem mnohaleté eroze. Tu způsobuje rozpínající led spolu s rostlinami, které se na vápencové sloupy pnou.

Ráj turistů

Oblast Čang-ťia-ťie je oblíbeným místem turistů celého světa. Počasí je zde celoročně vlhké, a zeleň díky tomu velmi hustá. Navštívit krásy Čang-ťia-ťie skutečně stojí za to.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Vyhlídky a vyhlídkové plošiny vytvářejí skvělé podmínky pro fotografování neobvyklých skalních útvarů. Krajinou vás mohou provést místní průvodci, pro ty, kteří se na toulky přírodou rádi vydávají sami, jsou k dispozici mapy s dobře značeným systémem stezek.

Na takřka neposkvrněných stezkách Čang-ťia-ťie můžete narazit na opice makaky rhesus. Ti jsou k turistům přátelští a bez problémů se s nimi nechávají fotit.

Související články

Oblast Čang-ťia-ťie nabízí úchvatné výhledy na západ slunce a měsíční svit, stejně jako na východ slunce pro ty, kteří nedočkavostí nemohou dospat.

www.news18.com, www.dreamstime.com, eu.usatoday.com