Kdo tento projekt vymyslel?

Za nápadem realizace Survival Condo Project stojí společnost inženýra a vývojáře Larryho Halla. Hall dříve vyvíjel datová centra pro vládní dodavatele. Tento prozíravý nápad prý dostal po 11. září, kdy vláda začala znovu investovat do ochrany před katastrofami. Nejprve zamýšlel přeměnit bývalou raketovou základnu na chráněná datová centra, jenže si spočítal, že by se mu to po finanční stránce úplně nevyplatilo a rozhodl se místo toho navrhnout a postavit luxusní bunkry, jež jsou určené pro dobře situované a vzdělané jedince, kteří chtějí v případě přírodní nebo člověkem způsobené katastrofy naprostý klid.

Investice, která se vyplatila

Původní raketové silo ATLAS ICBM koupil Hall za „pouhých“ 300 tisíc dolarů. Dnes se jeho hodnota odhaduje na 15 milionů dolarů! Za pokoj s okny, jež napodobují přirozené sluneční světlo, zaplatí zájemce minimálně 1,5 milionu dolarů, což je v přepočtu 33,5 milionů korun. Nápad se úspěšnému developerovi opravdu vyplatil!

Byty jsou i dražší

Luxury Survival Condo je 60 metrů hluboká kruhová budova pod zemí. Komplex se rozprostírá na 16,5 tisících m² a má celkem 15 pater. První Survival Condo nabízelo 12 apartmánů. Větší typ apartmánu pro 6 až 10 lidí, pokrývající celé podlaží, byl nabízen za tři miliony dolarů. Apartmán o velikosti půl podlaží pro tři až pět lidí stál 1,5 milionu dolarů. Všechny apartmány v prvním silu jsou již prodané. Ve výstavbě je ovšem druhé vojenské silo, kde jsou všechny typy apartmánů stále k dispozici.

Na nudu nebude čas! Můžete si vzít i pejska

Pokud se rozhodnete v komplexu přežít válku, jež bude decimovat celou Zemi, nudit se rozhodně nebudete. Co všechno tamní služby nabízí? Například krytý bazén s tobogánem, kino, divadlo, knihovnu, střelnici nebo vlastní bar. Zatímco svět venku bojuje o přežití, vy si budete zkrátka užívat! Architekti však mysleli i na vaše čtyřnohé mazlíčky, v komplexu se nachází také psí park. Rozlehlé zařízení navíc zahrnuje dokonce učebnu, horolezeckou stěnu, obchod se smíšeným zbožím, lékařské centrum první pomoci, vodní nádrže pro chování ryb a zahradu založenou na hydroponii k pěstování biozeleniny, jako jsou rajčata, salát nebo ovoce.

Pět let v naprostém bezpečí

V případě útoku nebo přírodní katastrofy může luxusní zařízení ochránit a zajistit dostatek potravy pro dočasné obyvatele minimálně po dobu pěti let. Podle autora projektu jsou tyto byty zázrakem inženýrství. Protijaderný bunkr má stěny vyrobené z téměř tři metry silného betonu vyztuženého epoxidem a měly by přežít přímý jaderný zásah. Kupole na povrchu odolá větru až o rychlosti 800 km/h. Dveře váží osm tun a jsou vyrobeny z pancéřové oceli vyplněné betonem.

Češi mají také svůj luxusní bunkr!

Pokud máte peníze, které chcete investovat právě tímto způsobem, nemusíte hledat moc daleko. Podobný bunkr totiž stojí i v samotném srdci Evropy přímo v České republice! Bunkr The Oppidum, jež je označován za vůbec nejbezpečnější na celém světě, se nachází jihozápadně od Českého Brodu poblíž vesnice Vrátkov. Zakladatelem projektu je Jakub Zamrazil, který se před několika lety rozhodl přebudovat vojenskou stavbu na moderní bunkr pro komfortní život.

Při případné katastrofě zde může přežít několik let až 50 lidí. První podlaží podzemního bunkru s plochou 3 600 m2 má sloužit jako společné a nebytové prostory. Druhé podzemní podlaží má také plochu 3 600 m2 a nachází se zde sedm velkých apartmánů s plochou 160 m².

Kryt, s jehož zabezpečením radil český bezpečnostní expert a bývalý šéf vojenské tajné služby generál Andor Šándor, by měl mít výkonná zařízení pro filtraci vody i vzduchu. „Unikátnost tohoto bunkru spočívá ve skutečnosti, že kombinuje špičkové bezpečnostní prvky s luxusem a pohodlím. Je to nejznámější podobné zařízení na světě,“ řekl magazínu Forbes Šándor.

Zdroje: www.e15.cz, living.iprima.cz, procne.hn.cz, www.dotyk.cz